2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Román film nyerte az Arany Medvét

2018. február 24. 22:26, utolsó frissítés: 23:04

Adina Pintilie román rendező Nu mă atinge-mă (Ne érj hozzám) című alkotása kapta meg a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinálén szombaton - írja a Filmtett.

Adina Pintiliének ez az első filmje, amit rendezett, ugyanakkor ő az az első román női rendező, aki versenybe szállt a Berlinálé fődíjáért. A román-francia-német-cseh-bulgár koprodukcióban készült Nu mă atinge-mă az intimitásban rejlő veszélyeket, a valóság összetettségét kutatja. A film a legjobb elsőfilmnek járó díjat is megkapta.

A Berlinálén egyébként megkapta a legjobb animációs filmnek járó díjat Bucsi Réka Solar Walk című alkotása is, Bucsi nem magyar, hanem dán színekben versenyzett.

Román film legutóbb 2013-ban nyerte el a Berlinálé fődíját: akkor Călin Peter Netzer román rendező Poziţia copilului (A gyermek fekvése) című filmje kapta az Arany Medvét. Netzer most tagja volt a Berlinálé zsűrijének.

A zsűri nagydíját a lengyel Malgorzata Szumowska Mug című filmje nyerte el, a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve Wes Andersoné lett A kutyák szigete (The Isle of Dogs) című filmjéért. A díjazottak teljes listája itt olvasható.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS