2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szent György Napok: fellép a Wellhello és Szikora Róbert is

2018. február 26. 15:46, utolsó frissítés: 15:46

Bár a román kormány elvont hétmillió lejt a város költségvetéséből, természetesen idén is megtartjuk, immár 27-ik alkalommal, a Szent György Napokat – mondta el hétfői sajtóértekezletén Antal Árpád.


Az április 21-e és 29-e között sorra kerülő rendezvény célja, hogy a város által befogadható szinten lehetőséget teremtsen az ünnepre, a szórakozásra, a barátokkal, ismerősökkel való találkozásra – tette hozzá a sepsiszentgyörgyi polgármester.

Körülbelül 20 százalékkal kevesebb pénz jut az ünnep megszervezésére, mint tavaly, ezért csökkentenünk kellett a programpontok számát, minőségben azonban nem kötöttünk kompromisszumot – jelentette ki a polgármester.

A hagyományokhoz híven, a kilenc napos eseménysorozat két részből tevődik össze: a szombattól csütörtökig tartó kulturális hétből és a háromnapos fesztivál hétvégéből.

A kültéri programok négy színpadon és a természetesen a belváros utcáin és terein zajlanak. A Főszínpad a mostani korcsolyapálya előtt, arccal a színház fele kap helyet. A Közösségi színpad a Szent György térről a védettebb, csendesebb, családiasabb 1956-os emlékparkba költözik.

A kultúrkerti színpad a Székely Nemzeti Múzeum hátsó udvarán lesz, a borudvarral együtt, az Ifjúsági színpad pedig idén is a polgármesteri hivatal parkolójában kap helyet.       

A kézműves vásár a Székely Nemzeti Múzeum előtt, a Kós Károly utcában, a Mihai Viteazul Főgimnázium és a Kriza János utca sarka között, illetve a Gróf Mikó Imre utcában lesz.

A lacikonyhákat a Lábasház elé, a Kórház utca és a Gróf Mikó Imre utca közé állítják fel. A Kórház utca-Kriza János utca útvonalat nem zárják le a közúti forgalom előtt.

A Szent György Napok nyitóhangversenyére hagyományosan a Gyár utcai Krisztus Király római katolikus templomban kerül sor. Idén egy hazai, talán nem túlzás azt állítani, szuperprodukcióval indul a városünnep. Carl Orff Carmina Burana című zeneművét három zenekar, öt kórus és három szólista adja elő.

A sepsiszentgyörgyi Georgius és a Csíki kamarazenekar kiegészül a marosvásárhelyi filharmónia zenekarának hangszeresaivel.

Fellép a Vox Humana kamarakórus, a Pro Musica kamarakórus, a Canticorum női kar, a Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella gyermekkara, a Krisztus Király templom Laudate kamarakórusa, valamint Sebestyén-Lázár Enikő sepsiszentgyörgyi szoprán, Valentin Racovean tenor és Ştefan Ignat bariton, utóbbi kettő a bukaresti opera művészei.

Vezényel: Steffen Schlandt (Brassó).
A jegyek 40 lejbe kerülnek (a nyugdíjasok a jegyek 20 százalékát fél áron vásárolhatják meg), és március 1-jétől lesznek kaphatóak online, illetve a Városi Jegyirodában (Szabadság tér 1.).

Véglegesnek tekinthető a Főszínpad műsora – jelentette be Knop Ildikó. A rendezvény programkoordinátora szerint az volt az alapvető szempont a műsor összeállításakor, hogy minél több irányzat kedvelőinek igényét kielégítsék.

A helyieken kívül, pénteken 19 óra 30 perckor Gáspár Laci lép fel, majd 21 órától, a 2017-ben újraalakult Compact B zenekar játszik.

Szombaton 19 óra 30 perckor a Moldova köztársaságban született Irina Rimes koncertezik, majd 21 órától a Wellhello hip-hop csapat produkciója következik, az estét az Anima Sound System 23 órakor kezdődő koncertje zárja.

A vasárnap este programját 19 órakor Szikora Róbert & R-GO legendás csapata kezdi, a zárókoncertet pedig a németországi Alphaville adja, 21 órától.

A városünnep tűzijátékkal ér véget, amely idén 22 óra 15 perckor kezdődik.

A Szent György Napok szervezői a Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és a Kónya Ádám Művelődési Ház. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS