2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szászrégeni diákok „fogadják örökbe” a marosvécsi Kemény-kastélyt

2018. február 28. 16:41, utolsó frissítés: 16:49

A 2017-es tanév a Maros megyei diákok számára újdonsággal kezdődött, ugyanis ebben az évben ők is részt vehetnek az Örökségünk Őrei-Fogadj örökbe egy épületet programban.


A szászrégeni „Lucian Blaga”, Technológiai Líceum 13 diákja és két vezetőtanára, a Marosvécsen található Kemény-kastély ismertetését tűzte ki célul.

Az 1319-1467-es évek között a marosvécsi kastély a Bánffy család tulajdonába tartozott. I. Rákóczi György kedves hívének, a hadjáratokban jobbkezének számító Kemény Jánosnak szánta, de akaratát már csak fia, II. Rákóczi György valósíthatta meg és 1648 nov. 28-án a vécsi várat öt faluval Kemény Jánosnak és utódainak adományozta. Ettől fogva Marosvécs háromszáz évig a Kemény család tulajdona volt.

A budapesti Erdélyi Helikon-Marosvécsi Kemény alapítvány, Kemény Endre anyagi és tárgyi hozzájárulásával létrehozta az Erdélyi Helikon és az Erdélyi Szépmíves Céh állandó kiállítását a kastélyban.Ugyanitt megtekinthető : Nagy Pál festőművész vázlatairól készült kiállítás, Szebeni Zsuzsa : Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Karola életéről szóló kiállítása, Kemény János temetéséről és a Kemény család korabeli fotóiról készült kiállítás , valamint dr. Madaras Sándor vallásos falvédők témájú magángyűjteményének kiállítása.

Az érdeklődök további újdonságok és érdekességek után kutatva böngészhetik, illetve like-olhatjk a csapat Facebook oldalát, ezzel is támogatva a tevékenységüket. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS