2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Slam-poetryvel ünnepelnek a kolozsvári fiatalok március 15-én

2018. március 12. 09:50, utolsó frissítés: 09:50

Slam produkciót szervez a Nest és a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum KIFOR, 170 szó a szabadságról  címmel – március 15-én, Kolozsváron. A megmozdulás célja, hogy a március 15-i történéseket egy új szemszögből közelítsék meg.
A tematikus estnek ezúttal a Bulgakov Café ad helyet, ahol a fiatal művészek élőben, saját szövegeikkel, március 15 forradalmi hangulatát fogják visszaidézni.

“Rendezvényünkkel az a célunk, hogy a kolozsvári fiataloknak egy ünnepi hangulatot teremthessünk és megidézzük március 15 hangulatát, hiszen ez a nap kifejezetten a szavakról és a nyelvről szólt, ekkor bizonyították be, hogy a nyelnek nemzetépítő szerep van.

Ma már nem elég az, hogy indulókat játszunk és koszorúkat helyezünk el, hiszen a Slam, mint már oly sokszor bebizonyította, egy alternatívája tud lenni ezeknek az eseményeknek.

Ezért is kértük fel a Nest művészeit, hiszen ők, mint véleményformáló fiatalok tudják tovább vinni március 15 emlékét, úgy hogy, közben egy teljesen úgy szemszögből közelítik meg az ünnepről alkotott képet.” – nyilatkozta Balló Tamás, az Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum elnöke.

Banga Szilárd, a Nest alapítója, mint elmondta „Ez az önkifejezésnek egy olyan formája, amely a fiatalokat arra ösztönözi, hogy merjenek véleményt formálni, ezért is álltunk a kezdeményezés mellé.

Március 15 mindig is fontos ünnepe volt a magyarságnak, az erdélyi forrongó vonalnak talán még inkább. Petőfi, a 12 pont, a Talpra magyar, a kiszabadított Táncsics és a fehér ingeken messziről virító kokárda egy életre beépült a tudatunkba.

Észrevettük, hogy aktualitását vesztették a forradalmi megemlékezések. Ezért döntöttünk úgy, hogy felkutatjuk, milyen a „mi” márciusunk. A slammereké, a fiataloké, hogyan látják az új generációk a szabadság ünnepét 2018-ban.” (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS