2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Film készült Richard Wurmbrandról, akit hite miatt 14 évig kínoztak romániai börtönökben

2018. március 12. 10:08, utolsó frissítés: 10:08

Mintegy hétszáz moziban vetítették azt a filmet, amit egy romániai evangélikus lelkész, Richard Wurmbrand élete alapján forgattak Amerikában. A film március 15-től a romániai mozikban is megtekinthető lesz.

A Krisztusért megkínozva címet viselő film 50 évvel az után jött létre, hogy a lelkész megalapította a The voice of Martyrs (A mártírok hangja) nevű szervezetet, amely a kelet-európai diktatúrákban történő keresztényüldözést dokumentálta.

Wurmbrand 1909-ben született Bukarestben zsidó családban. 1936-ban vette feleségül a szintén zsidó Sabina Ostert. Feleségével együtt vették fel az evangélikus hitet Isaac Feinstein hatására, aki később a német nemzetiszocialisták áldozata lett.1948-ban letartóztatták a lelkészt, feleségét pedig három évvel később. Sabinát kényszermunkára fogták. Dolgozott a Duna-deltában is, ahol az elégtelen táplálék miatt éhségét fűvel csillapította. 1954-es szabadulása után azt követelték tőle, hogy váljon el férjétől. Mivel erre nem volt hajlandó, munkalehetőséget sem kapott. A román politikai rendőrség erre azt közölte vele, hogy férje meghalt. Sabina nem hitte el. Még akkor sem, amikor idegenek keresték fel azzal, hogy együtt ültek a férjével, és jelen voltak a temetésénél.

Richard Wurmbrand összesen 14 évet töltött börtönben, ebből három évet magánzárkában. A teljes magány elviselését több mint 300 igei elmélkedés megfogalmazásával és megtanulásával segítette. Világhírre akkor tett szert, amikor 1964-ben a norvég keresztények és zsidók 10 ezer dollár váltságdíjat fizettek a román kormánynak szabadulásáért. Ezután feleségével együtt az Egyesült Államokba emigrált.

1966-ban újabb szenzációt keltett, amikor Washingtonban az amerikai Szenátus Belbiztonsági Albizottsága előtt vallomást téve derékig meztelenre vetkőzött, hogy megmutassa a testét borító 18 mély sebhelyet – mint a kommunisták "kínzóképességének" bizonyítékait. 1967-ben létrehozta a "The Voice of the Martyrs" (VOM) nevű szervezetet, a kommunista országokban folyó keresztényüldözés dokumentálására.

A filmben többnyire mind román színészek játszanak: a lelkészt Emil Măndănac, feleségét pedig Raluca Botez játssza. A filmet az IDea Film Distribution forgalmazza, egyelőre nincsenek információk arról, hogy pontosan mely városokban és mozikban fogják vetíteni. (pressone)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS