2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bojkottálja a Szent György Napokat egy román egyesület

2018. március 12. 11:53, utolsó frissítés: 12:08

Nem visz előadókat az idei Szent György Napokra az Astra Egyesület. Az egyesület kiadott egy közleményt amelyben jelzik, hogy bojkottal tiltakoznak a városvezetés döntése ellen, hogy az általuk meghívott népdalénekest nem engedik fel a főtéri nagyszínpadra.

Az Astra Egyesület úgy gondolja, hogy a városvezetés semmibe veszi a román adófizetőket.

Az Egyesület közleményére reagálva a sepsiszentgyörgyi városvezetés kifejtette álláspontját a bojkottal kapcsolatban. Elmondták, hogy sajnálattal vették tudomásul az Astra döntését és hozzátették, hogy a színpadok tematikai leosztásánál soha nem a nyelvi, hanem a műfaji sajátosságokat vették figyelembe.

A főszínpadon a mainstream együttesek, a közösségi színpadon a helyi fellépők, a Kultúrkertben a népzene, a dzsessz és világzene képviselői lépnek fel, az Ifjúsági színpadon pedig az újhullámosok.

Idén az egyedüli változás, hogy a Közösségi Színpadot a Szent György térről a meghittebb,családiasabb 1956-os emlékparkba költöztetik, írja a városvezetés a sajtóközleményében és értelmezhetetlennek tartják a román civil szervezet állítását, hogy a Sugás áruház előtti színpad a „román fellépőké” lett volna, hiszen minden színpadon mindig volt magyar és román fellépő.

A közösségi színpadon tavaly 13 helyi román gyerekcsoport mellett 12 magyar csoport lépett fel, a nem helyi előadók aránya pedig 4 román és 8 magyar volt. Hangsúlyozzák, az román civil szervezet meghívottjának felajánlották, hogy lépjen fel a Kultúrkertben, ám ettől elzárkóztak, de a javaslat még mindig áll. (Sláger Rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS