2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Életműdíjjal tüntetik ki Mészáros Mártát és Szabó Istvánt az idei TIFF-en

2018. március 13. 13:01, utolsó frissítés: 13:39

Két magyar filmrendezőt is életműdíjjal jutalmaznak az idei kolozsvári TIFF nemzetközi filmfesztiválon, olvasható a hír TIFF weboldalán.

Egyikük az idén februárban 80. életévét betöltő Szabó István , aki első magyar filmrendezőként kaphatta meg a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat 1981-ben, a Mephisto című filmért.

A Mephisto a hamburgi színház társulatának tehetséges színészéről, Hendrik Höfgenról szól, akiben mérhetetlen karriervágy ég. Höfgen a Berlini Állami Színházban kap szerződést, ahol végre eljátszhatja álmai szerepét, Mephistót. Ezzel megkezdődik feltartóztathatatlan karrierje, épp az idő tájt, amikor a nemzetiszocialista párt 1933-ban hatalomra kerül. Már nincs szüksége a régi emberekre, emelkedése során megtagadja a múltját, sorra elárulja társait, és fokozatosan behódol a náci hatalomnak.

Szabó István 60 éves pályafutása alatt számos nemzetközi filmfesztiválokon díjazott filmet rendezett. Már a Mephisto sikere előtt is szakmai elismerésben részesült a moszkvai és a locarnói nemzetközi filmfesztiválokon, olyan filmekkel, mint az Álmodozások kora , Apa és Bizalom.

A TIFF-en levetítésre kerülnek az Apa, Mephisto és Redl ezredes című filmjei.

Szabó István mellett életműdíjjal jutalmazzák Mészáros Mártát is, aki nyolcéves szünet után tavaly újra egy nagy sikerű filmet rendezett Aurora Borlealis- Északi Fény címmel.

A film két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A film Mészáros Márta 26. alkotása, a főszerepeket Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska játszák.

Mészáros Mártát többek között az Örökbefogadás és a Napló a gyermekeimnek című filmek tették nemzetközi szinten is elismert rendezővé, az első 1975-ben Berlinben elnyerte az Arany medve díjat, míg az utóbbi 1984-ben a zsűri nagydíját érdemelte ki.

A TIFF idei filmkínálatában egyébként ismét bőven lesznek magyar alkotások. Levetítik Szász János legutóbbi alkotását, A hentes, a kurva és a félszeműt, Gárdos Éva Budapest Noarját, Török Ferenc 1945 és Politzer Péter Férfikor című filmjét is. (tiff.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS