2021. március 9. keddFranciska, Fanni
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Két évtized után ismét kiállít Korniss Péter Bukarestben

2018. március 18. 13:47, utolsó frissítés: 13:47

Két évtized elteltével tér vissza Korniss Péter a román fővárosba, miután 1999-ben a Román Nemzeti Parasztmúzeumban volt egyéni kiállítása. Idén márciusban két kiállítása nyílik Bukarestben.


Korniss Péter (Kolozsvár, 1937) a magyar fotográfia legendás alakja 2017-ben ünnepelte 80. születésnapját. Korniss munkássága az egyik leggazdagabb magyarországi fotográfiai életmű. Hírnevét dokumentarista fotósként alapozta meg elsősorban a paraszti életforma és kultúra fotózásával Kelet-Európában, mely téma az életmű vezérfonala az 1967-ben készített, első táncházas képeitől kezdve, az utóbbi évek konceptuálisnak tekinthető, betlehemeseket vagy széki asszonyokat bemutató fotósorozatokig. Mindemellett Korniss a világ különböző tájain készített sorozatokat, többek között Észak-és Dél-Amerikában, Dél-Jemenben, Szibériában. 1978-ban kezdett el foglalkozni az ingázó munkások életével, tíz éven keresztül kísérte nyomon Skarbit András életét: A vendégmunkás (1988) című sorozata a magyar kortárs fotográfia egyik mérföldkövének tekinthető.

Korniss Péter ötven évet felölelő, folyamatosan megújuló, páratlan munkássága előtt a Magyar Nemzeti Galéria 2017-ben egy monumentális életmű-kiállítással tisztelgett, mely történelmi fontosságúnak tekinthető: Korniss Péter az első élő magyar fotóművész, aki ebben a kitüntetésben részesült, és tárlata az utóbbi évek leglátogatottabb kortárs egyéni kiállítása lett Magyarországon.

2018. március 20-án 19.00 órakor a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézetben (Gina Patrichi 8.) Korniss Péter hatvanas-hetvenes években készült, a hagyományos paraszti világot ábrázoló alkotásait bemutató tárlatmegnyitójára kerül sor. A kiállítást a közönség számára bemutatja Kovács Krisztina, kurátor (Várfok Galéria), a kiállítást megnyitja Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztály-vezető helyettese és Radu Igazság, a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára.

2018. március 22-én 18.00 órakor a Román Nemzeti Szépművészeti Múzeum Kretzulescu termeiben (Victoriei sugárút 49-53.) Folyamatos emlékezet címmel nyílik a kornissi életművet új összefüggések mentén bemutató kiállítás. Emblematikus képei egyéni narratívák sorába állítva jelennek meg, a 60-as, 70-es évek román, szlovák, magyar falvakban készített fotográfiáitól kezdve, egészen a legújabb, széki asszonyokat bemutató sorozatáig. A kiállítás hat sorozatot vonultat fel, amely négy szereplő: a szénaforgató lány, Boldizsár Mari, Bálint Anna és Ioan történetét meséli el, illetve a széki asszonyokat ábrázolja Budapesten, az utolsó sorozat pedig a paraszti sorban élő embereket saját környezetükben. A történetekbe ágyazott képek személyes oldalát tárják fel az életműnek, valamint kiemelik azt a konzekvens törekvést és tudatos alkotást, mely Korniss munkásságát 50 éve átfogja és teszi az egyik leghitelesebb fotográfiai életművek egyikévé.

Mindkét eseményen jelen lesz Korniss Péter.

Korniss Péter bukaresti kiállításai a budapesti Várfok Galéria, Románia Nemzeti Szépművészeti Múzeuma és a bukaresti Balassi Intézet közreműködésével valósulnak meg. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS