2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiosztották Bukarestben a Gopo-díjakat, Enyedi Ildikó is hazavihetett egyet

2018. március 28. 09:55, utolsó frissítés: 09:58

Daniel Sandu rendező első játékfilmje, az Egy lépéssel az angyalok mögött (Un pas în urma serafimilor) nyerte a legjobb játékfilmnek járó Gopo-díjat. A bukaresti Nemzeti Színházban kedd este tartott gálán Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét is díjazták.Az Egy lépéssel az angyalok mögött kilenc Gopo-szobrocskát kapott a keddi díjkiosztón. A legjobb filmnek járó elismerés mellett a legjobb rendező (Daniel Sandu), a legjobb forgatókönyv (Daniel Sandu), a legjobb férfi főszereplő (Vlad Ivanov), a legjobb debütfilm, a legjobb férfi mellékszereplő (Ali Amir), a legjobb fényképezés (George Dăscălescu), valamint a Fiatal reménység (Ştefan Iancu) kategóriában is díjazták, és elnyerte a román filmszövetség (Romanian Society of Cinematographers - RSC) elismerését is.

A 6,9 a Richter-skálán (6,9 pe scara Richter) című film kapta a legjobb eredeti filmzenének (Nae Caranfil, Bogdan Dimitriu, Liviu Mănescu), a legjobb jelmezeknek (Doina Levintza és Adina Bucur), a legjobb díszletnek (Andreea Popa) és a legjobb fodrászi munkáért, illetve sminkért (Cătălin Ciutu, Dana Roşeanu és Iulia Roşeanu) járó elismerést.

Ugyanez a film nyerte el a legjobb hangért járó Gopo-díjat, amellyel Székely Tamás, Aleksander Simeonov Florin Tăbăcaru és Alexandru Dumitru munkáját ismerték el.A legjobb színésznő díját Diana Cavaliotti kapta Călin Netzer Ana, mon amour című filmjében nyújtott alakításáért, a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést pedig Diana Spătărescunak ítélték oda, aki Anca Răşcanut alakította Adrian Sitaru Fixeur című filmjében.

A legjobb rövidfilm kategóriában Adrian Silişteanu Írott/Íratlan (Scris/ nescris) című alkotása nyert, a legjobb dokumentumfilm pedig Andrei Dăscălescu A Petrilla bolygó (Planeta Petrila) című munkája lett.

A 2017-ben Romániában is vetített európai filmek közül Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét tartotta a legjobbnak a zsűri. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS