2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyári gyakorlatot szervez a bonchidai Bánffy-kastélyban a Transylvania Trust Alapítvány

2018. április 03. 10:52, utolsó frissítés: 10:52

A Transylvania Trust Alapítvány kéthetes épületkutatási nyári gyakorlatot szervez a bonchidai Bánffy-kastélyban 2018. augusztus 19– szeptember 1-je között.

A kutatások két műhelyben zajlanak: régészet és a falkutatás. Elsősorban régész és művészettörténész egyetemi- és mesterképzős hallgatókat várnak a szervezők, de szívesen látnak építész-, történész-, restaurátor-, turisztika-szakos vagy más szakokon tanuló diákokat is.

A két műhelyben 15-15 hely van, a régész csoportot dr. Csók Zsolt, a kolozsvári Erdély Történeti Múzeum régésze, a művészettörténész csoportot dr. Weisz Attila, a kolozsvári Művészeti és Design Egyetem adjunktusa irányítja.

A nyári gyakorlat ingyenes (szállás és étkezés), és kiegészül egy szakmai kirándulással, amelynek költségeit szintén a szervezők állják. A nyári gyakorlat idején a kastélyról, és annak művészettörténeti meg történeti kontextusáról szóló előadások is lesznek. A kutatási és dokumentálási munkák elsősorban a kastély főépületét érintik.

A műemlék-régészet új irányzat, a műhelyek által ezt a trendet próbálják továbbfejleszteni, és beilleszteni az erdélyi kutatásba. A párhuzamos feltárásokkor olyan új információkkal gazdagodhatnak, melyeket követni, ellenőrizni lehet a másik műhely munkájában is.

Minden felszínre hozott adat vagy lelet többletértéket képez a műemlék számára, ugyanakkor segíti a műemlék felújítási folyamatát, ezáltal munkaerő piacot is teremt a fiatal szakembereknek.

A műhelyekben való részvételt a BBTE Művészettörténet szakán és a MDE Művészettörténet és Művészetelmélet szakán elismerik kötelező nyári gyakorlatként.

A műhelyek a falkutatás, épületdokumentálás, régészeti feltárás és dokumentálás, kőtár-felmérés és előre megadott könyvészet alapján kidolgozott turisztikai vezetés terén nyújtanak szakmai tapasztalatot a résztvevő diákoknak.

Jelentkezni az office@transylvaniatrust.ro címre 2018. április 30-ig elküldött űrlappal lehet.

További információkat a transylvaniatrust.ro honlapon illetve a Bánffy Castle, Bontida Facebook oldalán lehet találni. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS