2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét Erdélyben koncertezik Rákász Gergely

2018. április 05. 11:27, utolsó frissítés: 14:28

Rákász Gergely koncertorgonista ismét Erdélyben koncertezik. A művész ezúttal Lords of the Organ című, vadonatúj műsorát hozza el az erdélyi közönségnek.

Erdély nyolc városába érkezik a produkció, a turné április 20-án Nagyszebenben veszi kezdetét és április 28-án Segesváron ér véget érintve Brassót, Sepsiszentgyörgyöt, Gyergyószentmiklóst, Csíkszeredát, Kézdivásárhelyt és Marosvásárhelyt is.

A Lords of the Organ sorozat a hangszer legnagyobb szerzőit és örökéletű műalkotásaikat állítja színpadra a következő években.

A koncert egyszerre kínál jól ismert klasszikus muzsikákat, friss érdekességeket, és meglepő élményeket a hangszerek királyának udvartartásából.

Rákász Gergely röviden így nyilatkozik az új műsorról: „Tudom, hogy az emberiség sok szempontból menthetetlen, elbutulásától szenvedünk nap, mint nap. Legalábbis, aki egy ilyen cikket a kezébe vesz, az biztosan. De mégis érdemes egy olyan utópiáért dolgozni, amelyben az emberek a buszmegállóban könyvekről és koncertekről beszélgetnek.Micsoda világ volna! Persze ebben nekünk klasszikus zenét játszóknak is feladatunk van. Úgy kell vonzóvá tennünk a műfajt, hogy széles közönség által befogadható legyen, de közben ne váljon csinnadrattává.

Erre az én válaszom a látványkoncert műfaja, amelyben a zenetörténeti kalandozás, a vetítés mind azt segíti elő, hogy bárki közel tudjon kerülni a klasszikusokhoz. A Lords of the Organ sorozat is ezzel a szemlélettel született. Megmutatni az orgona show hangszer arcát. Ezt a hangszert már a rómaiak is használták nagy fesztiváljaikon, szekéren húzták és tömegeket kápráztatott el egy-egy gladiátor viadalon. Királyok és császárok hallgatták, ott volt Hollywood hőskorában a moziban, és ott tud lenni a ma emberének a kikapcsolódás palettáján is, ha a művész bátran használja.”

A programban:

Idén 120 éve született George Gershwin, billentyűsök méltón ünnepelhetik ezt ikonikus darabja, a Kék Rapszódia műsorra tűzésével. 2010-es teljes zenekari és zongora átiratom orgonára, első volt a világon.

Az akkori „Egy Koncert Kékben” látványkoncerteket a Rapszódiával közel 30.000-en nézték meg Európa szerte. A nagyszabású műalkotás idén felfrissítésre került, és új hangszerelésben hallható.

A zenetörténeti narrációból kiderül, miképp lehet az, hogy Gershwin az újságból tudta meg, hogy komponálni fog, hogy végzett végül rekord idő alatt, és hogy vajon kék-e a Kék Rapszódia.

Egy másik zenei showman is kerek évfordulót ünnepel idén, Antonio Vivaldi 340 éve született. Vajon a „Vörös Pap” tényleg betegeskedett? Vagy mellkasi fájdalmai csak azért jelentkeztek a misék közben, hogy felmentést nyerve a szolgálat alól teljesen a zeneszerzésnek szentelhesse magát?

Vivaldi tényleg meg tudott írni annyi idő alatt egy Concerto-t, amíg barátja Velence egyik végéből a másikba sétálva hazaért? Az idei Lords of the Organ hangversenyek az évforduló miatt több műsorszámmal is körülrajongják az olasz mestert.

A hallgatóknak pedig a koncertet hallgatva talán kedvük támad felkapni egy maszkot, elveszni a velencei forgatagban, nem tudva, hogy a következő sarkon vajon Isten talál-e rájuk a szépségben, vagy CasanovaBach mint minden évben idén is műsorra kerül, a szintén évfordulós Debussy, Rossini, Joplin és Bizet művei pedig alkalomszerűen színesítik a műsorokat.

Rákász Gergelynek a tavalyi éve is nagyon mozgalmasra sikeredett: új lemezt jelentetett meg, koncertjeit pedig népes közönség látta. „Nagyon boldog vagyok, mert tavaly bemutattuk nyolcadik szólóalbumomat Christmas címmel, és közel járunk vele az aranylemezhez.

Aztán ha jól megy a munka, akkor idén két új CD is megjelenik, a Lords of the Organ sorozat első két műsora, olyan ikonikus művekkel, mint Raveltől a Bolero, vagy Gershwin Kék Rapszódiája. Visszatekintve a 2017-es év nagyon mozgalmas volt.

Jártunk Erdélyben, Franciaországban, és volt idehaza is közel 70 koncertem. Jótékonysági plakátkampányunkkal Önökkel közösen ajándékoztunk Böjte Csaba tusnádi gyermekotthonának több mint 1.200.000 Forintot, amiből az ott élő gyermekeknek egy évig tudtak magyar énektanárt fogadni, hogy a kultúránkat jobban megőrizzük.

Voltak egészen rendhagyó hangversenyek, mint a Bach és Bacchus műsor ahol a zene borral párosult, volt hajóutunk a Vízizenével a Szajnán és nagyon sok stúdió napunk az új felvételekkel. Útjára indult a Lords of the Organ sorozatom, amely a tervek szerint minden évben, más más műsorral visszatér a fesztiválokba. Nem titkolt célom volt már a cím választással is, hogy amint Michael Flatley Lord of the Dance sorozata valami nagyon ősit, elementáris erejű és értékes műfajt a széles tömegek számára is érdekessé tett, ugyanez megtörténhessen az orgonával is.

Szembe kellett néznem vele, hogy a hangszerem sokak szemében az unalom, és a régimódiság szimbólumává vált. Évek óta dolgozom ez ellen a negatív trend ellen mind a látványkoncertjeimmel, mind a zenetörténeti narrációkkal, és ez a műsor egy újabb lépés ebben az irányban.

Nagyon boldog vagyok, mert az indítás sikertörténet, minden helyszínen teltházzal és rengeteg tapssal. Az idei Lordok Gershwin, Vivaldi és a mindig megszólaló Bach vezetésével remélem folytatják majd ezt a trendet.”

A művészről:

Rákász Gergely 15 évesen, az ország legfiatalabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét. 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, mindezidáig több mint 1500 fellépése volt Magyarország, Európa és Amerika nagyvárosaiban.

Egyedi látásmódja fiatalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. Látványkoncertjeivel új műfajt teremtett, melyben képzőművészet, tánc, és színészi játék segítségével tízezrekhez közelítette a műfajt és a hangszert. „Egy Koncert Kékben” című műsorát közel 30 000-en nézték meg szerte Európában. „Bachalley” projektjében, a világon először a művészi paletta két talán legtávolabbi végét kapcsolta össze, Bach fúgáit és a Street Dance-t.

VíziZene című produkciója a Dunán, a Rajnán és a Szajnán, minden évben kultúrakedvelő utazók vágyott úti célja. Játszott a Dán Koronahercegnőnek, Magyarország Miniszterelnökének, és a WHO-nak.

Jótékonysági projektjeiben, közönségével együtt számos nemes célt támogat, melyek közül a legjelentősebb a Böjte Csaba testvér Tusnádi gyermekotthonában élők jobb sorsa. A koncertjein nem csak a játékával, de a zenetörténetből vett érdekes háttértörténetekkel is rabul ejti közönségét.

Iskolaprogramja keretein belül több mint 100 magyar iskolában szólaltak meg hangversenyei, közel 50 000 diák ismerkedett általa a klasszikus orgona zenével. Nyolc szólóalbuma jelent meg. Szülővárosa Győr Kulturális nagykövete, Templomos lovag.


A turné helyszínei, részletei:


NAGYSZEBEN
Időpont: 2018.04.20. 19:00
Helyszín: Református templom, Mitropoliei 9.
Jegyelővétel: az esemény napján a helyszínen
Jegyár: 20 lej

BRASSÓ
Időpont: 2018.04.21. 18:00
Helyszín: Brassói Magyar Evangélikus Templom, Iuliu Maniu utca 2.
Jegyelővétel: Brassói Lapok Szerkesztőségében, a Pilvax vendéglőben és Frézia Mánia virágüzletben (Négyfalu)
Bővebb információ: 0751-066819
Jegyár: 30 lej

SEPSISZENTGYÖRGY
Időpont: 2018.04.22. 18:00
Helyszín: Református Templom, Gyöngyvirág utca 5.
Jegyelővétel: Városi Kulturális Szervezőirodában H-CS 10–16 óráig, P 11–13 óráig.
Jegyár: 30 lej

GYERGYÓSZENTMIKLÓS
Időpont: 2018.04.23. 19:00
Helyszín: Gyergyószentmiklósi Örmény Templom, Örménytemplom utca 1.
Jegyelővétel: Művelődési Központ jegyirodájában H-P 9-16 óráig.
Bővebb információ: 0266-361992, 0787-755294
Jegyár: 20 lej

CSÍKSZEREDA
Időpont: 2018.04.25. 19:00
Helyszín: Református Templom, Márton Áron utca 13.
A belépés a Művelődési Ház jóvoltából ingyenes!

KÉZDIVÁSÁRHELY
Időpont: 2018.04.26. 19:00
Helyszín: Vigadó Művelődési Ház nagyterem
Jegyelővétel: Vigadó Művelődési Ház H-P 8–16 óráig
Bővebb információ: 0267-361081, 0267-362002 Jegyár: 20 lej

MAROSVÁSÁRHELY
Időpont: 2018.04.27. 18:00
Helyszín: Gecse utcai Református Templom
Jegyelővétel: Református templom irodája, H-P 8.30 és 14 óra között ill. kedd szerdán 18 és 20 óra között Jegyár: 20 lej

SEGESVÁR
Időpont: 2018.04.28. 18:00
Helyszín: Református Templom
Jegyelővétel: a református lelkészi hivatalban, naponta 9 és 17 óra között Jegyár: 20 lej

Bővebb információk a rakaszgergely.hu weboldalon. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS