2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rekordszámú résztvevője lesz a George Enescu nemzetközi klasszikus zenei versenynek

2018. április 25. 18:49, utolsó frissítés: 18:49

Rekordszámú, mintegy 400 résztvevő jelentkezett a George Enescu nemzetközi klasszikus zenei versenyre, amely Bukarestben lesz - közölték szerdán a szervezők.

A szeptember 1. és 23. között zajló megmérettetést minden második évben szervezik meg, és kiegészíti a szintén George Enescu zeneszerző nevét viselő nemzetközi klasszikus zenei fesztivált.Az idei jubileuminak számít, hiszen 60 évvel ezelőtt alapították a versenyt.

Mihai Constantinescu, az Enescu-fesztivál és -verseny ügyvezető igazgatója elmondta: 46 országot képviselő 400 fiatal zenész jelentkezett, ami jelentős létszámgyarapodást jelent az előző évekhez képest. A három hangszerre nagyjából ugyanannyi, több mint 120-120 versenyző jelentkezett, míg a zeneszerzés szekcióban 27-en mérik össze tudásukat.

A legutóbbihoz képest 26 százalékkal nőtt a résztvevők száma, Romániát 36 fiatal fogja képviselni, akiknek többsége zongorista. 2016-hoz viszonyítva a kínai és a brit fiatal művészek száma megkétszereződött, az olaszok háromszor többen jelentkeztek. A versenyzők fele európai és közel-keleti, csaknem 150-en ázsiai országokból érkeznek, 29-en Észak-Amerikából.

A hatóságok pár évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy a fesztivált és a versenyt különböző években tartják, mert így kisebb anyagi megterhelést jelent a román költségvetésnek. 2018 őszén ismét a versenyen a sor, amely négy kategóriában zajlik: zongora, hegedű, cselló és zeneszerzés. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS