2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Idén senki nem fog irodalmi Nobel-díjat kapni

2018. május 04. 10:26, utolsó frissítés: 10:41

A közelmúlt szexuális botrányai nyomán szinte működésképtelenné vált Svéd Akadémia pénteken bejelentette, hogy idén nem ítéli oda az irodalmi Nobel-díjat.

A csütörtök este hozott döntés szerint egy évvel elhalasztják a díj odaítélését, amire már többször is volt példa az elismerés történetében - olvasható az akadémia honlapján.

Legutóbb 1943-ban - és az 1901 óta odaítélt elismerés történetében mindössze hétszer - fordult elő, hogy nem osztották ki a legrangosabb irodalmi díjat.

Az 1786 óta működő Svéd Akadémiát nemrégiben alapjaiban rázta meg, hogy Katarina Frostenson költőt, a 18 tagú testület egyik tagját és férjét, Jean-Claude Arnault-t súlyos vádak érték. A botrányok nyomán különböző okokból az akadémia hat tagja visszalépett, ketten pedig már régebben inaktívvá váltak.

Katarina Frostensonnak az egész testülettel közeli kapcsolatot ápoló férjét 18 nő vádolta meg tavaly szexuális zaklatással és visszaéléssel. A férfit ezen kívül azzal is vádolják, hogy kiszivárogtatta a Nobel-díj győzteseinek nevét.

Az bizottság három tagja, Peter Englund, Klas Ostergren és Kjell Espmark nemrég bejelentette, nem vesz részt többé a testület munkájában, tiltakozásul az akadémián belüli molesztálási botrány kezelése miatt, azaz, hogy nem zárták ki a testületből Frostensont.

Ezután lemondott a Svéd Akadémia vezetője, Sara Danius, miután a testületen belüli feszültségek miatt éles bírálatok érték a Nobel-alapítvány bizottságának részéről, és XVI. Károly Gusztáv svéd király is aggodalmát fejezte ki a Nobel-díjat odaítélő testület munkájának hitelessége miatt.

XVI. Károly Gusztáv akkor kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy a tagok távozása „súlyosan árt” az akadémiának, és minden érintettnek fel kell ismernie, hogy felelősséggel tartozik az intézményért, és kötelessége közreműködni a konfliktusok megoldásában.

Az uralkodó az akadémia védnöke és engedélyét kell kérnie, mielőtt bármely titkos szavazás eredménye nyilvánosságra kerülne.

Mivel a Svéd Akadémia tagsága életre szóló, a testületből hivatalosan nem lehet kilépni. A svéd uralkodó azonban közleményében arra is kitért, hogy az események fényében fontolóra veszi, hogy a tagok számára lehetővé tegyék a hivatalos távozást a testületből.

A Svéd Akadémiát 1786-ban III. Gusztáv svéd király alapította, 1901 óta az akadémia ítéli oda a Nobel-díjakat.

Az Akadémia rendszerint október első felében jelenti be az irodalmi Nobel-díj nyertesét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS