2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Így zajlott le az idei Communitas Alapítvány Alkotói Ösztöndíjainak átadása

2018. május 05. 20:06, utolsó frissítés: 20:17

Május 4-én, pénteken került sor a Communitas Alapítvány Alkotói Önszödíjainak átadására a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében.

Az immár 16. alkalommal megrendezett gálán – irodalom, vizuális művészetek, zeneművészet, színházművészet, valamint film és televíziózás kategóriában – 42 fiatal alkotó vehette át az egy éves időtartamra biztosított, havi 800 lejes támogatásról szóló oklevelet.

Megnyitóbeszédében Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója köszöntötte a jelenlévőket és a díjazottakat, valamint méltatta a Communitas Alapítványt is, amely immár több mint másfél évtizede biztosítja támogatásáról az erdélyi magyar kultúra és művészetek képviselőit.Nemcsak a diktatúrák, hanem minden hatalom sajátja az a szemlélet, amely „szolgálatot”, „elkötelezettséget” vár el az alkotótól, a hatalom természetéhez hozzátartozik, hogy megpróbálja a maga oldalán csatasorba állítani az értelmiséget. Azt gondolom azonban, hogy mindenik értelmiséginek önmagával szembeni kötelessége, hogy ne álljon csatasorba, és vállalja a véleménymondást. Az alkotónak, az értelmiséginek a hatalommal szemben nincs, csupán önmaga tehetségével és közösségével szemben van kötelezettsége és felelőssége – hangsúlyozta Markó Béla az Ösztöndíj-bizottság elnöke, az ösztöndíjak ünnepi átadásán.

Markó Béla beszédében örömmel nyugtázta, hogy az elmúlt 16 évben a Communitas Alapítvány és az RMDSZ alkotói ösztöndíja egy tartós intézménnyé vált.

Ez idő alatt természetszerűen gyakorta merült fel az a kérdés, hogy mi várható el a fiatal alkotóktól az odaítélt ösztöndíj fejében. Mint mondta, a válasz gyakorlatilag mindig ugyanaz: semmi.

Ez az ösztöndíj nem szolgálat, nem feladat, a bizalmat nem kell meghálálni: az alkotóknak csupán az a felelőssége, hogy ne pazarolják el tehetségüket, éljenek ezzel a tehetséggel, de felelősségük van a közízléssel szemben, hogy képviseljék az újat, a modernt, és szembeforduljanak a dilettantizmussal, az ideológiai vagy másféle fundamentalizmussal a társadalomban, a közösségben, és akár a művészetben is – hangsúlyozta az ünnepségen Markó Béla.Markó Béla ünnepi beszédében megemlékezett a tegnap elhunyt Doina Cornea költőről, publicistáról és aktivistáról, valamint Cs. Gyimesi Éva irodalomtörténész professzorról, akik mindketten kivették részüket a diktatúra elleni harcból, és a nehéz időkben is vállalták a véleményüket.

„A mai világunk véleménymondást is követel” hangsúlyozta Markó Béla.

A díjakat a kategóriák zsűri képviselői, valamint Markó Béla adták át a díjazottaknak.

Film és televízió kategóriában Bán József, Borsi Balázs, Buzási Gyopár-Orsolya, Gödri Attila, Márton László és Vas-Gál Lóránt Árpád pályázott sikeresen.

Irodalom kategóriában André Ferenc, Benedek Szabolcs, Győrfi Kata, Kemenes Henriette, Kész Orsolya, Láng Orsolya, Osváth Zsuzsa Erika, Sánta Miriám Gabriella és Vass Csaba kapott támogatást.

Színházművészet kategóriában Árus Péter, Benedek Zsolt, Bezsán Noémi, Dabóczi Dávid, Derzsi Dezső, Imre Éva, Keresztes Ágnes, Trabalka Cecília és Veres-Nagy Attila nyert.

Vizuális művészetek kategóriában Deák Zsuzsanna Irén, Fábián Emőke, Hodgyai István, Kupás Anna, Makkai István, Orosz Annabella, Szabó Csongor Gyula, Szén András és Todor Tamás-Attila részesült ösztöndíjban.

A zeneművészet kategória támogatottjai: Antal Livia, Bajusz Gábor, Csernik Vass Áron, Demény Balázs, Domahidi Zsuzsa, Koszurus Krisztina, az Operettissimo Együttes, Szabó Sámuel és a Tokos Zenekar.

A rendezvényt a Communitas Alkotói Ösztöndíj 2017-es díjazottjainak előadásai és felolvasásai, szavalatai is színesítették.

Bordos Nagy Kinga, tavaly zeneművészet kategóriában díjazott zongorista és Munkácsy Dóra zongorista közösen adták elő Bartók Béla: Csodálatos mandarinn című művének négykezes átiratát.Csíki Szabolcs, 2017-ben zeneművészet kategóriában díjazott ösztöndíjas felolvasta Kiss Lehel irodalmi ösztöndíjas, A téma és a Költő című versét.Benedek Tibor Magor, 2017-ben zeneművészet kategóriában díjazott zenész és néprajzkutató egy Kodály Zoltán gyűjtést adott elő, zongorán kísérte Bordos Nagy Kinga.

Bertóti Johanna tavalyi irodalom kategóriában díjazott ösztöndíjas felolvasta az általa fordított Florin Lăzărescu: Zsibbadtság című regényrészletétBonczidai Dezső, 2017-ben színházművészet kategóriában díjazott ösztöndíjas Halmányi Évával közösen adták elő a Vándor Miska és az elátkozott kút című babélőadást, majd György Alida, szintén tavalyi díjazott olvasta fel Madárijesztő című rövid prózáját, ezt követően pedig Nagy Gergő, tavalyi ösztöndíjas zongorán adta elő a Criminal Tango című zongoraművet.

Az eseményt György Botond Stand-Up előadása, valamint Simon Boglárka Katalin szavalata zárta a Kultúrpalota kistermében. Simon Boglárka-Katalin, Varga Melinda irodalmi ösztöndíjas: Az ámokfutó csillogása című versét adta elő.

Ezek után a jelenlévők átmentek a közeli Bernády-házba, ahol a 2017-ben vizuális művészetek kategóriában díjazott ösztöndíjasok kiállítását tekinthették meg. Az alkotásokat Sipos László festőművész méltatta, ezt követte zárásképpen a díjazottak és a jelenlévők tiszteletére tartott állófogadás. (közlemény/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS