2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Véget ért az idei TIFF, nézzük a számokat

2018. június 05. 18:43, utolsó frissítés: 18:44

Összesen 135 ezer személy volt kíváncsi arra a 227 filmre és filmmel kapcsolatos produkcióra/eseményre, amelyet a 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon bemutattak. Az idei TIFF-en 178 nagyjátékfilmet és 49 kisjátékfilmet vetítettek le.

A szervezők közleménye szerint az idei fesztiválon közel 95 ezer jegyet sikerült értékesíteni, amely 5,7 százalékos növekedés az elmúlt évhez képest. A fesztiválra több mint 1000 meghívott érkezett itthonról és külföldről egyaránt.

A fesztivál legnézettebb produkciója a Wes Anderson által rendezett animációs film, a Kutyák szigete volt, amelyre 3.647 jegyet váltottak, a leggyorsabban pedig piarista templomban tartott Operaház Fantomja élőkoncertes vetítésére fogytak el a jegyek, de nagyon népszerűek volt a Film Food szekció vacsorával egybekötött vetítései is. A Foxtrot című filmet több mint 3000 ember tekintette meg Kolozsvár főterén a fesztivál első napján.Több mint 50 eseményre (vetítésre, koncertre és minden hasonlóra) fogytak mind el a jegyek. Nagy volt az érdeklődés az idei Berlinálén Aranymedve-díjat nyerő Adina Pintilie Touch Me Not című rendezésére iránt, mind a Győzelem moziban, mind a Diákművelődési Házban szervezett vetítése telt házzal ment. A jegyek hamar elfogytak az Andrei Crețulescu rendezte Charleston című filmre is.

A Cannesből egyenesen a TIFF-re érkező Az ember, aki megölte Don Quijotét című Terry Gilliam-rendezés is nagy lelkesedést és érdeklődést váltott a filmrajongók körében.Alig lehetett jegyet kapni az Un pas în urma serafimilor (Egy lépés az angyalok mögött) és a The Guilty (A tettes) című filmekre is, előbbi a román filmnapok legnépszerűbb filmje volt, míg utóbbi a fesztivál közönségdíját zsebelte be. Az utolsó nap pedig a fesztivál díjazottja iránt volt óriási az érdeklődés.

Idén több mint 400, 16 és 46 év közötti önkéntes segítette a szervezők munkáját.

A TIFF 2019-ben ünnepli majd 18. születésnapját. A szervezők bejelentése szerint a fesztivált jövőben május 31. és június 9. között zajlik majd.

Az idén még Bukarestben június 6-10. között, Nagyszebenben június 20-24. között, valamint Chișinăuban július 12-15. között tartanak TIFF különkiadásokat. (tiff.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS