2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elkezdődött Felméri Cecília első nagyjátékfilmjének a forgatása

2018. június 07. 14:24, utolsó frissítés: 17:06

Elkezdődött Felméri Cecília első nagyjátékfilmje, a Spirál forgatása a sződligeti horgásztónál. A lélektani dráma főszereplője az Európai Filmdíjas Borbély Alexandra, az Pozitia copilului (Anyai szív) című filmmel Arany Medve-díjat nyert Bogdan Dumitrache és Kiss Diána Magdolna.A négy évszakon átívelő film egy thrillerelemeket tartalmazó, humorral finoman átszőtt lélektani dráma, amelyben egy furcsa háromszögtörténet bontakozik ki egy férfi és két nő között. A film az emberi kapcsolatokról, konfliktusokról, a változás nehézségeiről és az elengedésről szól - olvasható az alkotók közleményében. Mint írják, a Spirál fontos szereplője Terror nevű cica, akit Halász Árpád idomított.

A film egyik női főszereplőjét, Kiss Diána Magdolnát A nagy füzet és a Szelíd teremtés című alkotásokból ismerheti a közönség. A Spirál férfi főszereplője Bogdan Dumitrache művész, aki 2011-ben a legjobb férfi főszereplő lett a Locarnói Filmfesztiválon a Best intentions című filmmel, a Pororoca című alkotásban nyújtott alakításáért pedig elnyerte tavaly a San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint az idei Titanicon és a Moszkvai Filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat. Ez utóbbi lett az idei TIFF Román filmnapok legjobb alkotása is.Bogdan Dumitrache korábban még olyan jelentős filmekben játszott, mint a Moartea domnului Lăzărescu (Lazarescu úr halála) vagy a Sieranevada. Mindkettő Cristi Puiu rendezése.

Felméri Cecília a Sapientia EMTE filmművészet, fotóművészet, média szakán adjunktus. Korábbi alkotásai, a Boldogságpasztilla (rövidfilm, 2012), a Végtelen percek (rövidfilm, 2011), a Mátyás, Mátyás (animációs dokumentumfilm, 2010) és a Kakukk (rövidfilm, 2008), számos rangos nemzetközi fesztiválra voltak hivatalosak, többek között Locarnóba, az Amerikai Filmintézet (AFI) fesztiváljára, Varsóba, Mar del Platába és Lipcsébe.

Filmjeivel már több, mint 30 díjat nyert világszerte. Rendezéseit többször is jelölték a román filmdíjakra (Gopo). Felméri Cecília az első erdélyi magyar alkotó, aki a Román Filmközpont támogatásával készíthet mozifilmetA Spirál az Inforg-M&M Film és a Hai Hui Entertainment gyártásában, a FocusFox közreműködésével, a Magyar Nemzeti Filmalap, a Román Filmközpont (CNC) és az Eurimages támogatásával készül. Vezető producere Muhi András.

A látványtervező Cseh Renátó, az általa megálmodott díszletházat a csíkszeredai Rusu Béla és csapata építették fel. A filmet Réder György fényképezi (Brazilok, Lajkó, cigány az űrben), a jelmeztervező Ferencz Zsófi. A film forgatása a tervek szerint 2019. februárjában zárul. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS