2023. március 26. vasárnapEmánuel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Készül az igazi erdélyi El Camino. 950 kilométert lehet majd gyalogolni vagy bringázni rajta

2018. június 14. 16:05, utolsó frissítés: 18:46

A Tășuleasa Social szervezet az elmúlt években számos akcióval és kezdeményezéssel írta be magát a hazai civil szférák sikerlistájára, hol erdőket ültetnek nagyon nagy mértékben, hol szemetet szednek, de számos más területhez köthetően valósítottak meg sikeres projekteket, sokszor közadakozásból.


Idén az egyesület merész, nagy tervet eszelt ki a centenárium alkalmából, de nagyon bíznak abban, hogy őszre el fognak készülni vele: egy olyan, az El Camino zarándokút mintájára kialakított turistautat akarnak létrehozni, amely 10 megyén keresztül vezetne, és végigjárása közben a gyalogosok felfedezhetnék Erdély természeti és kulturális értékeit.

Az egyesület kedden jelentette be a Via Transilvanica nevű út létrehozásának elindítását. Az út 950 kilométeren át futna Szörényvártól a putnai kolostorig, ez két történelmi pont is, ugyanis Szörényvárnál érkezett be az országba először I Károly román király, Putnán pedig I. (Nagy) István moldvai uralkodó nyugszik.

Az utakon kizárólag gyalog, vagy biciklikkel lehet majd közlekedni, és minden 25 kilométernél lehetőség lesz friss ivóvizet szerezni, megszállni, vagy megétkezni egy vendéglátói helyen.

A projekt gyulafehérvári bemutatóján a fő koordinátor, Alin Uhlmann Uşeriu elmondta, hogy idén csak az egyik szakasz megnyitására van garancia, ez egy körülbelül 100 kilométeres táv lesz Szászrégentől körülbelül Dornavátráig. Ușeriu ugyanakkor azt is elmondta, hogy az útvonal az erdélyi etnikai sokszínűséget is figyelembe fogja venni, valamint olyan elfeledett értékeket is be kíván mutatni, amelyekről kevés szó esik mostanság.

A kezdeményezők azt várják, hogy amennyiben elkészül a teljes, 950 kilométeres táv, évente legalább 200 000-en fogják használni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS