2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét jazz-oázist zár közre a hegyvidék; hamarosan rajtol a Gărâna Nemzetközi Jazzfesztivál

2018. július 10. 09:23, utolsó frissítés: 09:23

Idén 22. alkalommal kerül megszervezésre a Gărâna Nemzetközi Jazzfesztivál, július 12 és 15-e között, Szörényordason.

A magát évről évre kinövő rendezvény egyaránt teret biztosít a látogatóknak arra, hogy a klasszikus és avantgárd törekvéseket képviselő zenei műfajokban utazzanak ás arra is, hogy 1000 méter fölött barangolhassák be a környező erdőket, hegyi tavakat és történelmi jelentőségű várost.

A rétegfesztivál neves fellépői nem szűkölködnek az elismerésben: gondolok itt Grammy-díjakra, jelölésekre és további nagyszabású európai díjakra; a hazai zenészek is figyelemreméltó hazai és nemzetközi projekteket tudhatnak a hátuk mögött.

A szervezők abban reménykednek, hogy a látogatók ezúttal is maradandó élményre tehetnek szert, szabadon evezve a kulturális és művészi programpontok sűrűjében és ki-ki magára talál majd az öröm, pihenés és érzelmi felfokozottság palettányi forrásaiban.

Vegyünk tehát sorra néhányat az idei fellépők közül; a jazz élő legendájaként is emlegetett, négy Grammy-díjas, és több, mint húsz szólóalbumot megjelentetett Stanley Clark alkotói pályájának akár csúcsaként is mondható, hogy hangszerét, a basszusgitárt, kiemelte a kísérő hangszer státuszából és egy teljes mértékű szólóhangszerré avanzsálta.

Gărâna színpadára Beka Gochiasvili zongoristával, Caleb Sean McCampbell billentyűssel és Shariq Tucker dobossal tér vissza.

A reggae két legendás alakja, Sly & Robbie is megkerülhetetlen nevei az idei felhozatalnak; innovatív zenei projektjük, a Nordub olyan norvég zenészeket foglal magába, mint Nils Petter Molvær a trombitánál, az elektromos gitár húrjain cikázó Eivind Aarset és a közkedvelt Vladislav Delay, aki alapjáraton az elektronikus zene világában utazik. Ezúttal öten lépik át a különböző, őket egyénileg meghatározó zenei műfajokat és alkotnak egyedi hangzásvilágot, fúziót teremtvén a reggae, elektronikus zene, dub, nu jazz és világzene között.

Különc, lírai, lázadó, meditatív; így jellemezhetnénk az izraeli származású Avishai Cohen-t. A sokrétű trombitaművész napjaink legjobbjai közé tartozik.

A fesztiválra a Big Vicious nevet viselő projektjével érkezik: ez egy harmonikus és izgalmas kísérlet, ami a jazz, rock&roll, groove és pszichedelikus zene határvonalait igyekszik összeolvasztani.

A felállás sem nevezhető szokványosnak: két billentyűs (Ziv Ravitz, Aviv Cohen) és két gitáros (Yonatan Albalak, Uzi Ramirez) kíséri a szólistát, zenéjüket a nagyfokú expresszív szabadság és interaktivitás jellemzi.

Számos minőségi, kiteljesedő művészi momentum lehetősége rejlik a további fellépők listájában is: a százszázalékosan indiai Ekalavya projekt, a már több, mint húsz éve tevékeny Pink Freud, Elena Mîndru Finnection & Adam Bałdych; a hazai zenészek közül megemlítendő még Mircea Tiberian is, a La Classe operaia va in Paradiso-nak keresztelt projekttel; a moldvai etno-jazz is képviselteti magát Trigon és az Alex Calancea Band által.

Koncertet adnak még: Benny Rietveld Ensemble feat. Marcel Moldovan és a temesvári Exit Oz zenészei, Horea Crișovan és Teodor Pop és még nyilván sokan mások is.

A koncertek három különböző helyszínen lesznek hallgathatóak; az esti koncertek színtere a nagyszínpad, napközben a La Răscruce vendéglő udvara telik meg zenével, délelőtt pedig a Văliug nevű helység templomának udvara.
Aki kedvet kapott a Gărâna nyújtotta életérzéshez, bővebben tájékozódhat a garana-jazz.ro weboldalon. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS