2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szombaton kezdődnek a Kalotaszegi Magyar Napok Bánffyhunyadon

2018. július 13. 12:24, utolsó frissítés: 12:33

A hagyományos mesterségek bemutatójával startol a Kalotaszegi Magyar Napok eseménysorozat szombat délben a bánffyhunyadi Barcsay-kertben. „A kétnapos rendezvény célja a kalotaszegi kultúra bemutatása és az évszázados néphagyományok ápolása. Közösségi összefogással, olyan rendezvényt kívántunk összehozni, amelyen valamennyi kalotaszegi település lakója otthonosan érezheti magát és büszke lehet viseletére, táncára, hagyományaira” – összegzett egy nappal a kezdés előtt Buzás-Fekete Mária, Bánffyhunyad alpolgármestere, az esemény főszervezője.A szombati minifoci-bajnokság, képkiállítás, íróasszony találkozó, bábszínház, és a kulturális vonalon felépített programpontok mellett a szervezők számos más színes műsorral várják a vendégeket.

Köztük Szabó Zsolt Sztánai füzetek sorozat legújabb kötetének, Hover Zsolt Erdélyi trónharc regényének és Kovács Kuruc János Szilágysági magyarok című könyvének bemutatójával.

A kerekasztal-beszélgetés meghívottjai Kalotaszeg jövőjét körvonalazzák, az első napot a Magyarbikali Gyerekzenekar, Kovács Eszter szólóénekes, majd Miller Zoltán, az Emberek zenekar frontemberének fellépése zárja.

Az esemény fénypontja a vasárnap déli népviseleti mustra, amelynek keretén belül Kalotaszeg közel 30 településéből érkező csoportok ünnepi ruhát öltve felvonulnak a város központjából a Barcsay-kertbe. Ezt követően fellépnek a kalotaszegi falvak tánccsoportjai, valamint a Kalotaszeg Legénytársulat és Néptáncegyüttes, mindvégig kíséri őket a Tokos Zenekar. A rendezvény-sorozatot este kilenc órakor a Piramis együttes koncertje koronázza meg.

A Kalotaszegi Magyar Napok nem csupán a népviselet ünnepeként, hanem a régió fesztiváljaként kiemelkedő alkalom a helyi népi örökségek gondozására, népszerűsítésére és továbbítására. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS