2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Számos újdonsággal készül az idei Méra Világzenei Csűrfesztivál

2018. július 20. 11:48, utolsó frissítés: 13:38

A szokásos gazdag zenei kínálat mellett számos újdonsággal készül az idei augusztus. 2 és 5 között megrendezésre kerülő Méra Világzenei Csűrfesztivál: fesztiválhelyszín lesz a falu temploma, helyi kistermelők kalotaszegi pizzát sütnek, a BBC perspektívájából tekinthetünk rá Kalotaszegre, a gyerekeket kézműves játszótér is várja és megszólal a külföldi szaksajtó. Jó hírünk van azok számára, akik a hétköznapokon is szívesen hordják a kalotaszegi viseletet: idén ingyen részt vehetnek a fesztiválon.A fesztivál programjairól részletesebben ITT tájékozódhatsz.A koncertek után nem csak táncházzal, hanem különleges jam session-nel is várják a közönséget. Az élmény minden tekintetben egyedi lesz: kalotaszegi és dél amerikai ritmusok fúziójára lehet majd hajnalig ropni. Több együttes a magyarországi Sziget fesztivál világzenei színpadának nagy kedvence.

A fesztivál programja:

Csütörtök (augusztus. 2)
18:00 Putripop - „Létünk lélekjavító folk patikája egy rendezetlen és békés, dalos kunyhóban.”
20:00 Nadara - Táncos bódulat erdélyi, magyar és roma ritmusokra.
21:30 Ferenczi György és a Rackajam - A magyar népzene és a rock'n'roll forradalom találkozása.

Péntek (augusztus. 3)
18:00 Fölszállott a Páva Gálaműsor - Főszervezők a színpadon, legénység a négyzeten.
19:30 Grupul Iza - A máramarosi zene nagykövetei.
21:30 Fonó zenekar - „Oldás és kötés.”

Szombat (augusztus. 4)
14:00 Ifj. Csoóri Sándor, Dresch Mihály és Lőrincz Hortenzia - „Találkozunk a templomban.”
16:00 Bognár Szilvia családi koncert - „Dalok, versek, mondókák, remek muzsika, tánc, mulatság és játék...egy igazi Titoktok.”
18:00 deRuts - „Készüljetek, semmi kétség, hatalmas buli lesz.”
20:00 Nightlosers - A kolozsvári etnoblues ikonjai.
22:00 Besh o droM - „Reméljük, hogy idén nem fog esni és jól odapörkölhetünk.”

Vasárnap (augusztus.5)
14:00 Csoóri Sándor és fiai - Isteni hangok a templomban.
16:00 Eztán - „Előcsalogatják a tudatalattinkban szunnyadó dallamokat.”
18:00 Laura Lackey Rythm Revue - „Alig várjuk, hogy táncra perdítsük a mérai közönséget.”
20:00 Guajiro Calentano - „Mi egyek vagyunk a közönséggel.”
22:00 Oláh Gipsy Beats - Fantasztikus show Magyarország legkiválóbb roma zenészeivel.

Idén a chillzone-ban izgalmas beszélgetések várják a fesztiválozókat. Külföldi szakemberek osztják meg a Kalotaszeggel kapcsolatos élményeiket filmben, ízekben, szavakban, hangokban. A BBC rendezője, Simon Broughton is a fesztivál vendége lesz, aki számos filmben foglalkozott a régióval a 90-es években.

Kallós Zoltán
személyének és munkásságának a Balladák filmje - Kallós Zoltán nyomában című film 1. részének levetítésével és a közeli barátok, rokonok, munkatársakkal folytatott beszélgetéssel fognak emléket állítani a fesztivál szervezői. Brit, lengyel és spanyol sajtósok beszélgetnek arról, hogy milyen hatása van a csűrfesztiválnak a régió fejlődésére. A Kolozsvári Művelődési Központtal együttműködve arról is szó lesz, hogy miképpen fejleszthető fenntarthatóan Kisbács községe és Méra falva.

A Szentlámpások Projekt kiemelkedő személyiségek, akik a saját közösségükben tesznek a népzene és néptánc értékének megőrzéséért. A program bemutatójára is sor kerül, illetve Váradi Levente kiállítását is meg lehet nézni.

Akik a hagyományokra kíváncsiak, azoknak Gyuri bácsi (Varga György) a Bivalymúzeumban, Tőtszegi Tekla pedig a Tájházban mesél. A megalapítják a Kalotaszegi Kulturális Alapot is, amely a helyi, szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek támogatását és képzését tűzte ki célul. A szervezők számítanak a közönség aktív támogatására.

Ahogy azt az elmúlt években megszokhatta a közönség, a legkisebbeket is sok-sok programmal várja a Hagyományok Háza és a Mókatár. Idén is lesznek kézműves foglalkozások, ének- és táncoktatás, kézműves játszótér és mesemondás, nem csak gyerekeknek.

Az éjszakába nyúló zene és tánc után meg lehet Mérában is pihenni. Sátorhelyek és helyi lakosok házában puha ágyak várják a megfáradt fesztiválvendégeket. Foglalások: camping@meraworldmusic.com.

JEGYEK

4 NAPOS BÉRLET
99 lej június 1. - július 22.
119 lej július 23. - fesztiválig

NAPIJEGY

29 lej június 18. - július 22.
39 lej július 22. - fesztiválig

3 NAPOS BÉRLET

89 lej július 22. - fesztiválig

Jegyeket a meraworldmusic.com oldalon lehet vásárolni.

Méra csupán 13-km-re van Kolozsvártól, könnyen megközelíthető vonattal, busszal és biciklivel is. A fesztivál ideje alatt a Kisállomástól és a Magyar Operától éjszaka is rendszeresen járnak buszok Mérára és vissza.

A fesztiválhelyszínt idén is a KOHOO csapata építi a tőle megszokott kreativitással és igényességgel. A KMDSZ (Kolozsvári Magyar Diákszövetség) pedig önkéntesekkel szolgál annak érdekében, hogy a fesztivál kellemesebb legyen minden résztvevő számára. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS