2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újragondolták a Partiumi Magyar Napokat

2018. július 20. 12:49, utolsó frissítés: 13:23

A Partiumi Magyar Napok az elmúlt 16 év során Erdély és a Partium egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát, amely kiemelkedő helyet foglal el a romániai rendezvénypalettán, mint a régió egyik legrégebbi magyar programsorozata.

A tavalyi arculatfrissítés után a 17. PMN programfelhozatalában és az előadások minőségében próbálja túlszárnyalni az elmúlt éveket. Idén augusztus 20-a és 26-a között szervezik meg a Partiumi Magyar Napokat Szatmárnémetiben.

Az erdélyi fesztiválok úttörőjeként 2002-ben indult a Partiumi Magyar Napok 17 szervezővel, a rendezvény 3 napja során 2 helyszínen, összesen 7 koncerten és 21 egyéb programon, több mint 3000-en vettek részt, számolt be a részletekről sajtótájékoztatón Stier Péter a Partiumi Magyar Napok főszervezője, aki kitért arra is, hogy az elmúlt 17 évben több mint 130 nagyzenekar lépett fel a PMN színpadjain, de ez a szám továbbra is növekszik.

Stier Péter elmondta: idén több újítást is bevezetnek a szervezők, az egyik legnagyobb változás az lesz, hogy a PMN színházi előadásai nyitnak a román közönség felé is, hiszen idéntől valamennyi színházi előadás román felirattal lesz megtekinthető.A vizuális élmény szerelmeseinek kedvez a Coposu sétány rendezvénygödrében felállításra kerülő szabadtéri mozi, ahol nagy kivetítőn, egy héten át minden este minőségi és ismert filmek kerülnek vetítésre, ugyancsak román felirattal. Stier hozzátette: a 17. PMN a felsoroltak mellett a gyerekprogramok, kézműves termékeket kínálók számában is újít, hiszen mindekettőből az elmúlt évekhez képest jóval nagyobb számban várják majd az érdeklődőket.

Szőcs Péter
, az Identitas Alapítvány elnöke, a rendezvény társszervezője beszélt arról, hogy a Partiumi Magyar Napokon nem csak a koncertek kaptak hangsúlyos szerepet, hanem a kulturális programok is kiemelt fontossággal bírtak. Az elmúlt 16 év során több száz színházi előadással, kulturális témájú előadással és kiállítással lett gazdagabb a szatmári közönség. Ezeket a jövőben is teljes mellszélességgel támogatni fogja az Identitas Alapítvány.

Szőcs Péter ugyanakkor hangsúlyozta: idén a PMN kilép Szatmárnémeti határain kívűlre, hiszen most először Nagykároly, Máramarossziget és Tasnád is bekapcsolódok az egy hetes kultúrális és szórakoztató forgatagba. Ehhez kapcsolódva Pataki Csaba, a megyei RMDSZ elnöke elmondta: ez azért is fontos kezdeményezés, mert így azokhoz is eljut a PMN, akiknek nincs lehetőségük a megyeközpontba utazni. Ezáltal nemcsak a városi, hanem a megyei turizmus is fejlődik, valamint eljuttatják a magyar kultúrát a szórványba is.

A Partiumi Magyar Napok amellett, hogy üde színt visz a nyárba, a város szempontjából turisztikailag is fontos tényező, értékelte a rendezvényt Kereskényi Gábor,a szervező Szatmárnémeti RMDSZ elnöke, mivel a rendezvény nem csak a helyi lakosságot szólítja meg.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint évről évre több látogató érkezik Szatmárnémetibe. Kereskényi szerint a PMN idén minden eddiginél nagyobb mértékben zajlik a multikulturalitás jegyében, a sokszínűség jellemzi, hiszen a város valamennyi lakosának szól, a magyarság mellett a német kisebbség és természetesen a román nyelvű lakosság számára is tartogat látnivalókat.

A szervezők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy akárcsak a tavaly, idén is mellőznek mindenféle útlezárást a rendezvény ideje alatt, hiszen nem szeretnék, hogy a PMN miatt fennakadások legyenek a forgalomban.

Kereskényi Gábor szervező, polgármester fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Partiumi Magyar Napok az elmúlt 16 év alatt igazi „szatmáricum” lett, egy olyan rendezvény, melyet minden szatmári magyar ember magáénak érez s mely lassan a román lakosság körében is egyre nagyobb elismerésnek örvend.

Magyar Lóránd szervező, parlamenti képviselő elmondta: a PMN szatmáricum jellegére nagyon büszkék lehetünk és ezzel is utat kell mutassunk rendezvényszervezésből és kultúránk megörzéséből egyaránt. Hozzátette: azon dolgozunk, hogy meghonosítsuk a Szatmári termékek fogalmát.

Stier Péter elárulta, hogy idén is megmarad a régi-új helyszín, a Református Liceum udvara, ahol hétköznaponként koncertek lesznek. A Tűzoltótorony és a körülötte lévő tér valamelyest átalakul, ez a gyerekeké és a fiataloké lesz, a Kossuth-kertben pedig idén is a már hagyományos programok és koncertek várják majd az érdeklődőket, míg az új központban pedig több nagykoncertre is sor kerül majd.

Mindezek mellett az idei év másik nagy újítása, hogy elkészült a rendezvény új honlapja, ahonnan nemcsak a legfrisebb híreket, információkat tudhatják meg az érdeklődők, de az elmúlt 16 év legemlékezetesebb pillanatait is feleleveníthetik.

Szőcs Péter beszámolt az idei PMN egyik kiemelkedő rendezvényéről, mely 12 könyvkiadó termékeinek a bemutatóval egybekötött könyvvására lesz, s melynek a Kossuth kert ad majd otthont.

A részletes programról egyelőre keveset árult el Stier, a színházi előadásokat olyan nevekkel jellemezte, mint a Budapesti Magyar Állami Operaház, a fiatalokat és a minőségi zene kedvelőit Király Viktor és Herczku Ágnes csalogatják ki a Református Líceum udvarára. A rendezvényre pedig egy olyan előadó teszi a koronát, mint a legendás Demjén Ferenc. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS