2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhunyt Tomasz Stanko világhírű lengyel jazztrombitás

2018. július 29. 18:30, utolsó frissítés: 18:30

Hetvenhat éves korában elhunyt vasárnap Tomasz Stanko lengyel jazztrombitás, zeneszerző, a lengyel és az európai jazz egyik meghatározó alakja - közölte a lengyel média.

Az 1942. július 11-én a kelet-lengyelországi Rzeszówban született Stanko a krakkói zeneakadémián végzett, a múlt század 60-as éveitől az egyik legeredetibb jazzmuzsikusnak tartották Európa-szerte.

Az 1962-ben alapította az egyik legelső európai free jazz együttesként számon tartott Jazz Darings nevű zenekarát. 1963-ban a lengyel jazz legendás alakja, Krzysztof Komeda (1931-1969) hívta meg, hogy csatlakozzon a kvintettjéhez, az együttműködés négy éven keresztül tartott.

1967-ben alapította a Tomasz Stanko kvartettet, egy év elmúltával kvintetté átalakított együttes a lengyel jazztörténet kiemelkedő jelenségévé lett.

A művész számos külföldi zenésszel együtt szerepelt, turnéi során többek között Cecil Taylor legendás amerikai freejazz-zongoristával, Enrico Rava olasz trombitással, Peter Warren amerikai bőgőssel, Don Cherry amerikai trombitással lépett fel.

Mintegy 40 szerzői lemezt adott ki, sok filmhez és színházi előadáshoz is komponált zenét.

Több hazai és nemzetközi díjjal tüntették ki, köztük 2003-ban - első lengyel zenészként - az Európai Jazz Díjjal. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS