2021. január 21. csütörtökÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nemzetközi graffiti tárlat nyílt a londoni alagútban

2008. május 05. 10:09, utolsó frissítés: 10:11

A Banksy néven elhíresült graffitiművész eddigi legnagyobb "kiállításaként" meghirdetett rendhagyó tárlat nyílt meg szombaton London szívében, a Waterloo állomáshoz közeli vasúti alagútban.


A The Cans Festival (amely nevében játékosan a cannes-i filmfesztiválra kacsint) a világ minden tájáról az eseményre sereglő graffitiművészek alkotásait vonultatja fel - de a közönség is bekapcsolódhat az alkotásba.

A szervezők az esemény honlapján fektették le a szigorú szabályokat, amelyek némiképp megzabolázzák a korlátlan művészi szabadságot. Ezek szerint nem lehet szabadkézi betűket és figurákat fújni a falakra, a sablonok használata kötelező. A résztvevő művészeknek jelentkezniük kell, és közlik velük, hogy hova festhetnek. Egymás munkáját pedig nem szabad lesprézni.

A Times pénteki beharangozó cikke szerint Banksy, akinek a valódi neve homályba vész, és manapság már tízmillió fontokért kelnek el a művei az aukciókon, számos alkotással szerepel majd a tárlaton.

"Mindig úgy gondoltam, hogy akinek festékszóró van a kezében, az ugyanúgy beleszólhat, hogyan nézzenek ki a városaink, mint az építészek vagy a hirdetők. Szóval egy egész utcát graffitivel beborítani, az valóra vált álom, vagy ahogy néhányan nevezhetnék: tökéletes és abszolút rémálom" - fogalmazta meg ars poeticáját a felkapott graffitis. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS