2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Végleges a Partiumi Magyar Napok programja

2018. augusztus 09. 12:02, utolsó frissítés: 12:02

Már csak bő egy hét van hátra és kezdetét veszi a régió legnagyobb rendezvénye, a 17. Partiumi Magyar Napok. Úgyhogy elmondjuk, kik is lesznek idén azok a sztárok, akik szórakoztatni fogják a közönséget.

A rendezvény minden este sztárfellépőkkel és koncertekkel várja a szatmáriakat és odalátogatókat. Így lesz ez most is, rögtön az első napon a Kölcsey Ferenc Főgimnázium udvarán felállított színpadon Herczku Ágnes és a Banda csap a húrok közé. Herczku Ágnes és Nikola Parov a magyar népzenei, világzenei élet megkerülhetetlen személyiségei. Herczku Ágnes és a bolgár–magyar szülőktől származó Nikola Parov korábbi közös produkcióijában, várhatóan nem fognak csalódni a szórakozásra vágyók. Aki pedig nem hallotta még Herczku Ágit énekelni, az most pótolhatja ezt augusztus 20-án, hétfőn, a Kölcsey udvarán.

Aki szereti az igazi tradicionális roma zenét,de a modern ritmusok sem idegenek számára, az nem maradhat otthon kedden este, hiszen ugyancsak a Kölcsey udvarára érkezik a magyarországi Parno Graszt zenekar. Az 1987 óta működő roma folkzenekar, a Parno Graszt 2002-ben megjelent Rávágok a zongorára című lemezével került be a folkzenei körforgásba, azóta többször végigjárták a világot, a BBC dokumentumfilmet is forgatott róluk. Itthon a nép- és világzene közönségén kívül sokan akkor ismerték meg őket, amikor 2016-ban bekerültek a Dal című műsorba. Sikerük azóta is töretlen, augusztus 21-én, kedden pedig a Kölcsey Főgimnázium udvarában mutatják be, mennyire sokszínű a roma kultúra és zene.

Szerdán a Budapest Bár művészeié lesz a színpad. Aki nem ismeri a Budapest Bárt, annak előljáróban csak annyit, hogy zenészek és énekesek laza szövetségének indult - mára azonban igazi csapattá, produkcióvá nőtte ki magát. A magyar és cigány művészek együttműködésén alapuló produkció merész ötlete bevált: a Budapest Bár teltházakat vonzott a MÜPA Hangversenytermében, a Katona József Színházban, az A38 Hajón, s a nyári fesztiválok egyik keresett programja lett. Minőségi, különleges, szórakoztató muzsikája mindenkihez szól, aki szereti a jó zenét. A PMN-re többek között a Magna Cum Laudé frontemeberével, Mező Misivel, Tóth Verával és Behumi Dórival érkezik Szatmárnémetibe a Budapest Bár.

Csütörtökön a nemzeti rocktól fog dübörögni a színpad, hiszen Varga Miklós, Kalapács József, Rudán Joe és Tóth Reni, avagy az Atilla Fiai Társulat nemzeti rockoperáink legnagyobb slágereit hozza el a Partiumi Magyar Napok közönségének.

Péntektől a Kossuth-kert és a Újközpont is bekapcsolódik a rendezvénybe, hiszen ahogyan azt már megszokhattuk, kézművesek, gyerekprogramok, koncertek és sok-sok színes program tölti meg a Kossuth kertet és az Újközpontot egyarán. Pénteken a nagyszínpadon a debreceni Csokonai Színház és a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia közös előadásában Katona József Bánk bánjának koncertváltozatát tekinthetik meg az érdeklődők, este a Kossuth kertben XXL band koncert lesz, míg a hétvége első napját after party zárja DJ Shiver-rel.

Szombat és vasárnap különleges lesz. Nemcsak azért, mert eddig soha nem látott színes forgataggal veszi birtokba a Kossuth kertet a 17. Partiumi Magyar Napok, hanem mert idén először a szervezők a látogatók biztonságára és nyugodt szórakozására is igyekeztek a lehető legnagyobb hangsúlyt fektetni. Éppen ezért, hogy minden zavaró tényező a Kossuth kert kapuin kívül maradjon, a 17. Partiumi Magyar Napok idén először belépős rendszerrel várja a látogatókat. A hétvége mindkét napján, szombaton és vasárnap délelőtt 10 órától csak azok léphetnek be a Kossuth kertbe és ezzel egyben a Partiumi Magyar Napok programjaira, akik a kapuknál 10 lejes belépőt váltanak. Viszont fontos tudni, hogy ezért az összegért cserébe 2 zsetont és egy karszalagot adnak a szervezők. A zsetonok összértéke 10 lej, ami lefogyasztható a rendezvény étel- és italárusainál. Fontos még az is, hogy 18 éves kor alattiaknak továbbra sem kell belépőt váltaniuk, viszont karszalagot nekik is kötelező módon kell viselniük. Ekkora összeget. A szervezők úgy gondolják, ennyit mindenki rászán a hétvégi szórakozásra, cserében viszont ők nyugodt és biztonságos szórakozást ígérnek.
Szombaton a fiatalok egyik kedvenc előadója, a magyarországi Megasztár és az amerikai Voice sztárja, Király Viktor lép fel a Kossuth kertben, az estét pedig egy hatalmas utcabállal zárják a Strangers együttessel.

Vasárnap igazi kulináris paradicsom és szórakozás vár ismét mindenkit a Kossuth kertben: gyerekprogramok, főzőverseny, kézműves foglalkozások, kutyakiképző bemutató és szabadedzés, délelőtt az Újközpontban Alakreform edzés Rubint Rékával és még sok sok érdekes program vár mindenkit. Este pedig egy fergeteges Demjén Ferenc koncerttel kívánják a szervezők felrakni a koronát az egyhetes koncert-, színház-, mozi- és gasztroélményre.

A teljes program, az esemény hivatalos honlapján elérhető.
(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS