2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhunyt V. S. Naipaul, Nobel-díjas író

2018. augusztus 13. 11:27, utolsó frissítés: 11:27

Elhunyt V. S. Naipaul Nobel-díjas író Londonban - adja hírül a CNN.

A trinidadi származású regényíró és novellista (teljes nevén Vidiadhar Surajprasad Naipaul) 85 éves volt, 2001-ben Nobel-díjjal jutalmazták, az indoklás szerint „a lényeglátó elbeszélésmódot megvesztegethetetlen, tüzetes vizsgálódással egyesítő, utánozhatatlan hangvételű műveiért”.

Naipaul iskoláit a trinidadi Queens Royal College-ban és az oxfordi University College-ban végezte. Előbb Kongóban, majd 1950-ben Angliában telepedett le, ahol újságíróként kezdte pályáját. Irodalmi kritikákat is írt, ezenkívül a New Statesman és a BBC munkatársa volt. A St. Andrew's College, a Columbia, valamint a cambridge-i, oxfordi és londoni egyetem díszdoktora. 1990-ben Erzsébet királynő a brit irodalomnak tett szolgálataiért lovaggá ütötte.

Magyarul Mr. Biswas háza, Eva Peron visszatér, A nagy folyó kanyarulatában, és a Fél élet című művei jelentek meg, hősei általában a kolonializmus áldozatai, a kolonizálók és kolonizáltak felé is kritikus hangnemmel, iróniával viszonyult. Naipaul hősei a kulturális identitásukban meghasonlottan élnek, művel általában finom pesszimizmussal átszőttek. (hírszerk)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS