2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Budapesten mutatják be a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti életműveiből készült válogatást

2018. augusztus 14. 14:36, utolsó frissítés: 14:36

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum a Pesti Vigadóban fogja bemutatni a gyűjteményének kiemelkedő képzőművészeti életműveinek reprezentatív alkotásait, a kiállítás célja, hogy ízelítőt adjanak a magyarországi közönségnek a határon túl megőrzött, európai rangú magyar értékekről.

A tárlat a térségünkből (Székelyföld–Belső-Erdély–Partium) származó, vagy itt jelentőset alkotó művészegyéniségeknek a Székely Nemzeti Múzeumban megőrzött műveit mutatja be, olyan jelentős alkotókét, mint Gyárfás Jenő, Ziffer Sándor, Mattis-Teutsch János, Szervátiusz Jenő, Baász Imre, Plugor Sándor, Jecza Péter vagy Korondi Jenő. A kiállítás szerves láncszemei más alkotók egyedi művei is, a 19. és 20. századi festők, szobrászok, grafikusok munkái között a fent említettek teremtik meg a kapcsolatot.

A kiállítást augusztus 22-én 17 órakor nyitják meg, A vendégeket köszönti Stefanovits Péter képzőművész, az MMA Képzőművészeti tagozatának vezetője és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, az MMA rendes tagja fogja köszönteni.

Ugyanakkor beszédet mond majd Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A kiállítást Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese fogja bemutatni.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS