2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kedden mutatja be az RMDSZ a Magyarok Romániában – száz év történelem második részét

2018. augusztus 16. 15:09, utolsó frissítés: 15:09

Magyarok Romániában – száz év történelem címmel az elmúlt száz év történelmi eseményeit felölelő dokumentumfilm második részét mutatjuk be augusztus 21-én, kedden 19 órától a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karának aulájában (Calea Turzii 4/ Torda út 4. szám). Az eseményen részt vesz Vig Emese rendező, Bárdi Nándor szakmai irányító és Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke. Ezt megelőzően, 18:00 órától ugyanide várják azokat, akik még nem látták a sorozat első, az I. világháború kitörésétől a Trianonig vezető útról szóló részét.

1920. június 4. után a kisebbségi helyzetbe került erdélyi magyarság háta mögül eltűnt a magyar állam. És helyette jött a román nemzet államépítő intézményesítése a maga új apparátusával: a jegyző, a csendőr, az ortodox egyház, az állami tanító, az adóhivatalnok, amellyel szemben Erdély magyar kisebbsége teljesen védtelen volt. Hogyan szembesült ezzel a közösség? Milyen lehetőségek álltak rendelkezésére az erdélyi magyarságnak? Hogyan jutottak el a történelmi tények elfogadásától az Erdélyből távozó Makkai Sándor püspök Nem lehet! - kimondásáig, majd az Ahogy lehet!-felkiáltásig? Trianontól a Belvedere-ig. Az erdélyi magyarság Nagy-Romániában címmel a két világháború közötti útkeresést mutatja be a Magyarok Romániában második része.Az RMDSZ 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában című centenáriumi évre tervezett programsorozatának célja az erdélyi magyarok múltjának bemutatása, ezáltal pedig mindazoknak az értékeknek reflektorfénybe helyezése, amelyekkel az elmúlt száz évben hozzájárultunk Románia fejlődéséhez. Azt szeretnénk, hogy a többség és kisebbség új nemzedékeit ne a párhuzamos történelmi szemléletei közötti szakadék válassza el, hanem a közös jövő építése kösse össze.
El akarjuk mondani saját álláspontunkat, hiszen azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt évszázad megítélésében jelentős eltérés van a román és a magyar történész-társadalom szemléletében, a közös történelem kidolgozása rendre elakadt.

A dokumentumfilm-sorozatban a szakma legnevesebb történészei mondják el az elmúlt száz év eseményeit. A filmekben sok archív, főleg korabeli híradókból származó felvételt használtunk. A filmsorozat rendezője Vig Emese, szakmai irányítója pedig Bárdi Nándor. A további részek kapcsán újabb vetítéseket szervezünk a következő időszakban. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS