2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két román alkotást, és magyar színészt is díjaztak a Szarajevói Filmfesztiválon

2018. augusztus 17. 11:49, utolsó frissítés: 11:51

Két román alkotást is díjaztak idén a Szarajevói Filmfesztiválon. A balkáni térség legjelentősebb filmszemléjének csütörtök esti gáláján a Lemonade című film rendezőjének, Ioana Uricarunak ítélték oda a legjobb rendezőnek járó elismerést, a Florin Şerban jegyezte, Dragoste 1. Câine pedig a Cineuropa, valamint az Art Mozik Nemzetközi Szövetségének (CICAE) díját nyerte el.

Az augusztus 10-e és 17-e között 24. alkalommal megrendezett Szarajevói Filmfesztiválon 56 országból érkezett mintegy 266 filmet mutattak be. Játékfilm kategóriában három román alkotást válogattak be a versenyprogramba: a Dragoste 1. Câinét, Ana Lungu Un prinţ şi jumătate című alkotását, valamint a Lemonade című filmet. Utóbbiért Ioana Uricarunak ítélték a legjobb rendezőjének járó Szarajevó Szíve díjat. A Lemonade Ioana Uricaru első mozifilmje, és az Amerikai Egyesült Államokba kivándorolt, 30 éves Mara történetét mutatja be.

A Szarajevóban kitüntetett másik román alkotás, a Dragoste 1. Câine Florin Şerban rendező (Eu când vreau să fluier, fluier, BOX) harmadik játékfilmje, és a szerelem három különféle arcát bemutatni készülő trilógia nyitódarabja.

A 24. Szarajevói Filmfesztivál Aszgar Farhadi vezette zsűrije a Milko Lazarov rendezte Ága című bolgár filmnek ítélte a szemle fődíját. A legjobb színésznek járó elismerést a horvát Leon Lučev kapta, a legjobb színésznő díját pedig Szamosi Zsófiának ítélték Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjében nyújtott alakításáért.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS