2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagyváradon és Bihardiószegen is felvonulnak idén a debreceni virágkarnevál virágjárművei

2018. augusztus 17. 14:05, utolsó frissítés: 14:05

Idén először Bihardiószegre is eljutnak a debreceni virágkarnevál virágjárművei, amelyek 13. alkalommal vonulnak fel a nemzeti ünnep utáni napon Nagyváradon is - írta pénteki számában a Bihari Napló napilap.

Az elkövetkező napok határokon átnyúló ünnepi eseményeiről Bihar és Hajdu-Bihar megye, valamint Nagyvárad és Debrecen vezetői adtak tájékoztatást egy csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatón.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy "amikor ünnepre készülünk, virággal ajándékozzuk meg az ünnepelteket, mert a szeretet, a kedvesség és a tisztelet jelképe, többet mond ezer szónál".

Pásztor Sándor, a Bihar megyei önkormányzat elnöke elmondta, négy entitás állt össze a határ romániai oldalán zajló rendezvények megszervezéséhez: Nagyvárad, Debrecen, Bihar megye és Bihardiószeg - idézte Debrecen és Nagyvárad közös, kétnyelvű portálja, a Denagy.hu. (mti)

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere megállapította: "a kultúra az, ami bennünket leginkább összeköt, és ennek a megnyilvánulásai azok a rendezvények, amelyeket a határ két oldalán együtt tartanak".

Úgy vélte, hogy ilyen a virágkarnevál, amely 13. alkalommal látogat el Nagyváradra. Az alpolgármester ezután meghívta a nagyváradiakat a Debreceni Virágkarnevál rendezvényeire.

Dacian Palladi nagyváradi városmenedzser tájékoztatása szerint a debreceni virágkarnevál öt virágkocsija vonul fel augusztus 21-én délután Nagyvárad utcáin a Szent László térig, ahol este a 100 Tagú Cigányzenekar lép fel.

A két megyeszékhely kocsija Debrecen és Nagyvárad színházait, a két megye virágkompozíciója pedig az érmelléki borkultúrát és a magyar népi hagyományokat jeleníti meg.

Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere azt hangsúlyozta, hogy az augusztus 20-i ünnep az államalapításhoz és a Mária-kultuszhoz is kapcsolódik, az utóbbi összekötő kapocs a magyarok és a románok közt.

Bihardiószegen augusztus 22-én délután vonulnak fel a virágkocsik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS