2021. január 21. csütörtökÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Öt erdélyi kapott magyar állami kitüntetéseket a nemzeti ünnep alkalmából

2018. augusztus 17. 17:52, utolsó frissítés: 2018. augusztus 18. 19:09

Magyar állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára Budapesten pénteken, az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából.


„Szent István király a keresztény Európa részévé tette a magyar államot ezer évvel ezelőtt. Ahhoz azonban, hogy az ország még ezer évig fennmaradjon, nagyon sok ember hitére, elkötelezettségére, teljesítményére, munkájára és hazafiságára volt szükség” - mondta.

Rétvári Bence közölte. hogy ebben a munkában részesek a díjazottak is, akiknek tehetségét és szorgalmát ismerik most el.

Az államtitkár, a díjazottakat változást hozó embereknek nevezve, kijelentette: ők nemcsak sodródtak az áramlattal, hanem változást hoztak, megváltoztatták környezetük életét.

A kitüntetettek "egy olyanfajta pluszt képviselnek", amely nélkül Magyarország nem gazdagodott volna - mondta Rétvári Bence, hozzátéve, hogy a díjak odaítélésével minden magyar ember elismerését fejezik ki.

A díjazottak teljesítménye és egy kormányzatnak a hazaszerető, a magyar embereket támogató politikája tudja együtt azt a jólétbeli különbséget csökkenteni, amit ma még sokan éreznek például az osztrákok és a magyarok között - fogalmazott.

Szólt arról is, hogy az elismerésnek van egy olyan üzente, minél többen vegyenek példát a díjazottakról, minél többen érezzék magukat ösztönözve: ha én magam is elköteleződök, "kicsit többet teszek oda magamból", akkor az mások számára példaértékű.

Az ünnepségen az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenység elismeréseként adta át a Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, valamint a Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket.

Rétvári Bence az Emmi kultúráért felelős államtitkárával, Fekete Péterrel átadta a kulturális szakterület miniszteri elismeréseit is, a Móra Ferenc-, a Pauler Gyula- és a Szinnyei József-díjakat.

Eszerint Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Kosza Erzsébet, a gálospetri Szentháromság Gyermekvédelmi Központ vezetője, és Sántha Attila költő, nyelvész, Mózes Huba A Babeş-Bolyai Tudomţnyegyetem şs a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének nyugalmazott egyetemi tanára, irodalomtörténész, illetve Tőrös Gábor szobrászművész.

Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést az erdélyiek közül csak Dimény Levente, a nagyváradi Szigligeti Színház színművésze, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti igazgatója, rendező-koreográfus kapta meg.


A díjazottak teljes listája itt elérhető.

kikép: Kovács Tamás/MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS