2021. július 29. csütörtökMárta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Idén új helyszínen jelentkezik a Szféra – Kortárs művészetek tere

2018. augusztus 27. 10:11, utolsó frissítés: 10:21

Idén új helyszínen, a volt Európa Gimnázium udvarán jelentkezik a Szféra – Kortárs művészetek tere augusztus 31. és szeptember 2. között Marosvásárhelyen.


A Vásárhelyi Forgatag részeként működő rendezvény célja változatlan; a szervezők elmondása szerint egy űrt próbálnak kitölteni a marosvásárhelyi kulturális térben és olyan produkciókat szeretnének közelebb hozni, amelyek a fősodorral szemben helyezkednek el, de kiemelt figyelmet érdemelnek. A Szféra a művészetről, a barátságról, illetve a kreatív közösségi életről szól.

A programban teret kapnak képzőművészeti kiállítások, koncertek, alkotóműhelyek, kötetbemutatók, illetve 42h Cinemaraton név alatt filmkészítő versenyt is hirdetnek, amatőröknek és profiknak egyaránt.A vetélkedő során, 42 óra alatt kell elkészíteni egy rövid filmet, amelyet a szakmai zsűri vasárnap díjaz és be is mutatják őket a nagyközönségnek. A legjobb filmek pénzbeli jutalomban részesülnek, de be is mutatják őket majd az Alter-Native filmfesztiválon. Versenyszabályzat és részletek ITT tekinthetőek meg.

A három napos fesztivál alatt napjaink izgalmas zenei szárnypróbálgatásai, illetve már ismert csapatok is megfordulnak majd a Szféra udvarán, illetve számos DJ biztosítja majd a jó hangulatot a nap folyamán.

Magyarországról Diggieman, az Analog Balaton, Bukarestből pedig a kortárs román zenei szcéna két oszlopos csapata, az A-C Leonte Reveries és a Karpov not Kasparov látogat el Marosvásárhelyre.

Emellett a szervezők továbbra is az erdélyi produkciókra fektetik a hangsúlyt, hiszen a rendezvény kiemelt célja a helyi csapatok népszerűsítése. Koncertet ad a nemrég újraalakult Rehab Nation, a Say What Experiment, a Stakhanov, és a Teddy Queen is.

A kortárs erdélyi költészet három friss megjelenése is bemutatásra kerül. Pénteken Horváth Benji, Kali Ágnes és André Ferenc beszélgetnek legújabb kötetükről, este pedig a Beatvándor audióvizuális-slamprojekt van programra tűzve. Szombaton a Feszültség című interaktív slam produkció döntögeti majd a falakat közönség és előadó között.

Az irodalom mellett a képzőművészetek is teret kapnak. A rendezvény alatt megtekinthető Bokor Előd – „Mentálhigiénia”, illetve Csóka Szilárd-Zsolt, Gagyi Botond, és Szabó Anna-Mária közös, Háromfázis című kiállítása.

Folytatódik a Beats of Spheres bulisorozat is, amelyet idén új helyszínre, a Sörpatikához költöztetnek a szervezők és a jó idő reményében teljesen szabadtérire terveznek. Pénteken 11 órától RAPALA, DUBASE és KARAK egy eklektikus bakelit-szettel zárja az utolsó augusztusi éjszakát, szombaton BRÓDY & DR. PANDA, illetve Magyarországról INFRAGANDHI és MC FEDORA izzítják majd a hangulatot.

A SZFÉRA ideje alatt, vasárnap 11.30-18.00 között látogatható lesz az iskola utcai Nagy Zsinagóga és a mellette található Izrael-sarok, a marosvásárhelyi Zsidó Hitközség múzeuma. 15 órától a Trio Vivo kamarazenekar koncertje után pedig Sebestyén Spielmann Mihály tart előadást a marosvásárhelyi zsidóság történetéről.


Még több infóval és a részletes programmal a Szféra Facebook oldalán lehet ismerkedni. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS