2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hamarosan startol a nagybányai Főtér Fesztivál

2018. szeptember 07. 15:10, utolsó frissítés: 15:43

Száznál több ifjúsági és családi programmal, valamint koncertekkel várják a szervezők az érdeklődőket. A Főtér Fesztivál egyik szervezője, Pintér Zsoltot beszélt arról, hogy miért fontos egy nagybányai magyarnak ez a fesztivál.

A Főtér Fesztivál, amint a másik elnevezése is mutatja, a Nagybányai Magyarok Napjai, azok a napok, amikor találkozhatnak egy biztos ponton, egy számukra nagyon fontos helyszínen, amikor szabadon és együtt lehetnek magyarok, lehetnek ünneplő, szórakozó polgárai a városnak – mesélte Pintér.

Onnan is látszik mennyire fontos a közösségnek ez az egy hét, hogy egész évben kérdéssekkel fordulnak hozzánk szervezőkhöz, érdeklődnek, kíváncsiak, vagy éppen ők is hozzájárulnak ötletekkel, program javaslatokkal, vagy nagyon sokan le is bonyolítják azokat – tette hozzá.

Emellett azt is elmondta, hogy a nagybányai közösség szó szoros értelemben „összeteszi” az anyagi hátterét a rendezvénysorozatnak, és igen szép számban járulnak hozzá anyagi és szellemi segítséggel a Főtér Fesztivál sikeréhez. Másik biztató jel, hogy ez a rendezvény egy támpont az itthoniaknak és azoknak, akik külföldre költöztek, nem hiába egyik idei üzenetünk: jó itthon lenni, jó hazajönni, jó együtt lenni! – mondta Pintér Zsolt.

Változatos stílusú koncertek lesznek az idei Főtér Fesztiválon. Szerdán már két koncert is lesz, a Servet és Misztrál együttes fog fellépni délután fél hattól, a Városi Színházban.

A szeptember 13-án kezdődő Diáknapokon este, 7-től a Metalon, illetve 8-tól a Bagossy Brothers Company is fellép. Pénteken, negyed 9-től a nagybányai Road Players Band, később 9 órától pedig a magyarországi Kiscsillag alternatív együttes pezsdíti fel majd a hangulatot a nagyszínpadon. Következő este, szombaton 7 órától a gyergyói 4S Street és 9-től pedig a Honeybeast kedvelői hallgathatják kedvenceiket. A Fesztivál utolsó napján meglepetés előadóként Szabó Balázs Bandája muzsikál majd.

Mivel Nagybánya elnyerte Románia Ifjúsági Fővárosi címet, ezért a 2018-as Főtér Fesztivál keretében is megünnepelik a diákságot. Különféle szórakoztató játékok és próbák adnak lehetőséget arra, hogy az 5 fős csapatok megmérettessék magukat. Többek között staféta fotómaraton, kosárlabda, Juice Pong, asztalitenisz, City Tour, bicikliverseny, KultúrQuiz, Egy perc és nyersz játékok, karaoke, valamint Slam Poetry/Stand Up is lesz.

Az irodalom kedvelőinek ajánlott program Demény Péter és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia előadása, de akik inkább a zenés előadásokat szeretik, a budapesti Madách Színház musicalje lesz a legjobb program. Kedden a nyárádszeredai Bekecs néptáncegyüttes két előadással rukkol elő a Főtér Fesztiválon: Legendák kertjében és Ember az embertelenségben.

Továbbá szombaton hivatalosan is elindul a szatmárnémeti City Rádió nagybányai magyar adása, illetve hétfőn a 300 éves Szentháromság Templomot ünnepelik meg egy programsorozat keretében. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS