2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vasárnap hirdetik ki a román-magyar együttélésről szóló drámapályázat eredményét

2018. szeptember 20. 11:00, utolsó frissítés: 11:02

A 100 év a lépcsőházban című, a román-magyar együttélésről szóló drámapályázat díjátadó gáláját szeptember 23-án, vasárnap 19 órától a kolozsvári sétatéri Kaszinóban tartja az RMDSZ és a Communitas Alapítvány. A magyar dráma napja alkalmából szervezett eseményen a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészei a nyertes pályázatból olvasnak fel, továbbá beszédet mond Kelemen Hunor szövetségi elnök.

„Az elmúlt száz évet nagyon különbözőképpen élte meg a román, illetve a magyar közösség Romániában. Gyakorta ugyanazt a történelmi helyzetet is eltérően értelmezzük, és ezek a nagyon különböző nézőpontok hétköznapjainkra is rányomják a bélyegük. Kár volna mindezt ki nem mondani egy felnőtt társadalomban, amelyben a román és magyar közösségnek további együttélésre kell felkészülnie, amit a kölcsönös gyanakvás és az előítéletek lebontásával tehet meg. Hogy látják ezt az elmúlt eseménydús századot azok, akik színházban gondolkodnak? Hogyan lehetne összefoglalni, megragadni egyetlen drámában mindazt, ami elválasztja, és ami összeköti a román és magyar közösséget közös hazájában, az idén százéves Romániában? Mindennek a színházi nyelven való megfogalmazására hirdetett drámapályázatot az RMDSZ és a Communitas Alapítvány” - írja az RMDSZ szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye.

A pályázat a Szövetség centenáriumi évre tervezett, 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában című programsorozatának része. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS