2023. március 26. vasárnapEmánuel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Színházi ősbemutató, irodalmi estek, koncertek - ilyen lesz a 24. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

2018. október 11. 10:09, utolsó frissítés: 10:09

Színházi ősbemutatóval, irodalmi estekkel, koncertekkel, gyerekprogramokkal, olvasójátékkal, színházjegyekkel és persze a magyar könyvkiadás legújabb termésével várja az érdeklődőket november 15. és 18. között a 24. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár.
A könyvvásár programját sajtótájékoztatón ismertették a szervezők, Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke, Szepessy Előd, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke, Makkai Kinga, a vásár gyermek- és ifjúsági programjainak szervezője, illetve Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója.A lassan fesztiválként számon tartott vásár idén a Több, mint könyv mottó szellemében hívja közönségét a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokába.

Ahogyan Káli Király István főszervező is hangsúlyozta, ez a tér a kultúrát szerető emberek találkozóhelye, egy olyan környezet, amelyben kiteljesedhet az életöröm. A szervezők feladata pedig évről évre az, hogy minél színvonalasabb kínálattal, minél több látogató bevonásával üljék meg a könyv marosvásárhelyi ünnepét.

„Nagy ajándék számomra, hogy évek óta koordinálhatom ezt a vásárt, de még nagyobb öröm az, hogy sikerült ennyi gyereket, fiatalt megszólítani, hiszen ők a jövő olvasói, rajtuk is múlik a könyv és a vásár sorsa is” – zárta szavait Káli Király István.

A november 15-én 10 órakor kezdődő vásár programját Szepessy Előd, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke ismertette. A szemle első napjának kiemelt eseménye, a Centrál Színház Katona László, Mucsi Zoltán, Scherer Péter szereplésével színre vitt Nézőművészeti főiskola című előadása, melyet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermének színpadterében 17 és 20 órától tekinthetnek meg az érdeklődők.November 16-án 19 órától Versajándék Vásárhelynek címmel Erdős Virág, Fekete Vince, Kemény István, Lövétei Lázár László, Markó Béla, Oravecz Imre, Tolnai Ottó áll színpadra Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója és Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője vezetésével. Közreműködnek a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészei.

November 17-én, szombaton délelőtt 11 órától az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a legkisebbeket várják a nemzeti színház nagytermébe, ahol Bíró Eszter és zenekara Állati zenés ABC című produkciójával várja a 3 és 8 év közötti gyerekeket.

Ugyancsak november 17-én kerül sor A mai magyar irodalom szépsége címmel a színház kistermében 17 órától Erdős Virág, Kemény István, Oravecz Imre, Tolnai Ottó beszélgetésére Csuhai István, az Élet és Irodalom folyóirat szerkesztőjének moderálásában.

Este 19 órakor pedig a nagyterembe Koltai Róbert KR75 című előadóestjének ősbemutatójára ülhet be a nagyérdemű. Az idén 75 éves Jászai Mari-díjas színművész, filmrendező a kerek évfordulóra összeállított egyéni előadását a marosvásárhelyi közönség előtt mutatja be először.

Nagy sikernek örvend a vásár Olvasd el, és játssz velünk! vetélkedője, amelyet idén 5. alkalommal hirdettek meg, és rekordszámú, több mint 300 csapat, azaz közel 1000 gyerek jelentkezett.

„Az, hogy évről-évre egyre többen kapcsolódnak be játékunkba, azt bizonyítja, hogy a mai fiatalok egy része szeret olvasni, szívesen olvas kortárs irodalmat, igényt tart az ilyen jellegű tevékenységekre, és mi örömmel vesszük tudomásul, hogy érdemes és szükséges mindezt tovább folytatni a következő években is” – értékelt Makkai Kinga, a vetélkedő és a gyerekprogramok szervezője.

A négy kategóriában meghirdetett játék különlegessége, hogy a döntőket követően a versenyzők találkozhatnak az olvasásra kijelölt kötetek szerzőivel is, Bódi Attilával, Berg Judittal, Szabó Róbert Csabával és Zágoni Balázzsal.

Ami a gyermekprogramokat illeti, arra törekednek a szervezők, hogy a meghirdetett foglalkozásokkal a könyvvel, az irodalommal való találkozás pozitív, maradandó élményét nyújtsák a fiataloknak. Mindezt úgy, hogy az adott korosztály életkori sajátosságaihoz, igényeihez igazodva, nevelő-fejlesztő-szórakoztató tevékenységeket szervezzenek: olvasóvetélkedőket, író-olvasó találkozókat, bábelőadásokat, gyerekkoncerteket, könyvbemutatókat, mesefoglalkozásokat, drámapedagógiai tevékenységeket stb.

Gáspárik Attila hangsúlyozta a kulturális szervezeteknek, rendezvényeknek szolidaritást kell vállalniuk egymással. A kultúra a közös ügyük, ezért a színház a vásáron 100 lej vagy annál nagyobb értékben könyvet vásárlókat két színházjeggyel ajándékozza meg. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS