2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lesz mit nézni idén is az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon

2018. október 29. 12:14, utolsó frissítés: 12:20

A marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál szervezői idén is csokorba szedték és a november 7–11-e között zajló szemle műsorára tűzték a 2017-es és 2018-as esztendő általuk legsikeresebbnek vélt román és magyar játékfilmjeit.

Az alábbiakban a fesztivál programjában szereplő alkotások közül szemlézünk néhányat úgy, hogy a rendezvény minden napjára jusson (legalább) egy film.

Szerdán 17 órától a marosvásárhelyi születésű Vlad Zamfirescu színész/rendező A boldogság titka (Secretul fericirii) című, idén készült filmjét láthatja a közönség. Zamfirescu és Irina Velcescu mellett a harmadik főszerepet az a – szintén marosvásárhelyi – Theo Marton alakítja, aki a fesztivál zsűrijének is tagja. A vetítést követően vele beszélget majd a szemle művészeti igazgatója, Gáspárik Attila.

Csütörtökön 22 óra 15 perctől Gárdos Éva 2017-ben bemutatott Budapest Noirja szerepel műsoron. A krimi Kondor Vilmos nagy sikerű, azonos című könyve alapján készült. A film a Hollywood Music In Media Awardson elnyerte a legjobb eredeti filmzenének járó díjat.Pénteken 18 óra 15 perctől Radu Muntean Alice T című nagyjátékfilmjét tekintheti meg az Alter-Native közönsége, a rendező jelenlétében. A román–francia–svájci koprodukció vetítésén (amelyre az országos mozipremier napján kerül sor) Muntean mellett Răzvan Rădulescu társ-forgatókönyvíró, valamint a főszerepet alakító Anda Guţi is jelen lesz. Utóbbi egyébként az augusztusi Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon – ahol a film nemzetközi bemutatója volt – elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat.

A szombati napot az Oscar-jelölt filmeknek szánják a szervezők. 18 órától lesz látható Radu Jude Nem érdekel, ha barbárokként vonulunk be a történelembe (Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari) című alkotása, amelyet a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díjra jelölt idén Románia, 21 órától pedig Magyarország nevezése, Nemes Jeles László Napszálltája szerepel a programban.A fesztivál utolsó napjának programja is tartogat egy nagy sikerű magyar filmet: Mészáros Márta Aurora Borealis - Északi fény című alkotását vasárnap 12 órától nézheti meg a közönség.A fesztiválra szóló belépők ára idén is változatlan marad: a jegyekért 15, az öt napra szóló bérletért pedig 40 lejt kell majd fizetni. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS