2021. április 17. szombatRudolf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Román népviseletbe öltözött személyek zavarták meg Székely Csaba drámájának sepsiszentgyörgyi bemutatóját

2018. december 01. 21:16, utolsó frissítés: 2018. december 02. 14:37

A román nemzeti lobogóval felszerelkezett és román népviseletbe öltözött személyek volnultak be szombaton este a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu színházba, hogy tiltakozzanak amiatt, mert Székely Csaba Nem kimondottan 1918 című drámáját mutatja be a helyi társulat.
A közösségi médiában megjelent bejegyzések és kommentek alapján a tiltakozók Brassó megyei jelzésű buszokkal érkezhettek. Van olyan kommentelő, aki azt jegyzi meg, hogy a "nem sok sepsiszentgyörgyi van" a tiltakozók között.

A bemutatóra azért is hárult nagy figyelem, mert Dan Tănasă hivatásos jelentgető és blogger panaszt emelt az előadás ellen. Hivatalos levélben arról érdeklődött a színháztól, hogy mennyibe került a színrevitel, valamint ki, és miért döntötte el, hogy ezt játszák december 1-jén.

A társulat vezetője Ana Maria Popa még akkor felhívta a figyelmet, hogy Tănasă felháborodása számos félreértésen alapul, Székely Csaba pedig úgy reagált a Sláger Rádiónak, hogy Tănasă nagyot nőtt a szemében, mert eddig "sima magyarellenes feljelentőembernek" nézte, de az utóbbi időben "vadul kezdett érdeklődni a kortárs színház iránt" - mondta nyilatkozatában Székely, majd reményét fejezte ki, hogy Tănasă ellátogat majd az előadására

A bemutatót a Maszol szerint zavartalanul el tudták kezdeni. (hírszerk.)

UPDATE: Az Andrei Muresanu Színház vezetőinek ki kellett hívniuk a csendőrséget, hogy távolítsák el a rendzavarókat - közölte az Agerpres hírügynökség.

A tudósítás szerint a bemutató előtt a brassói Calea Neamului (Nemzet útja) csoport szállta meg a színház előcsarnokát. A csoport szószólója, Mihai Tirnoveanu csendőröknek elmondta: Székelyudvarhelyen ünnepelték a nagy román egyesülés centenáriumát, és azért kanyarodtak Sepsiszentgyörgy felé, hogy kifejezzék nemtetszésüket a centenáriumi előadás miatt. A tiltakozók sérelmezték, hogy a centenárium alkalmából a sepsiszentgyörgyi színház magyar szerző darabját mutatja be, és azt is, hogy az előadás plakátján magyar zászló színei is láthatók.

A bemutatóra érkező nézők a színház hátsó bejáratán tudtak bejutni az előadásra, melyet a színház végül zavartalanul megtarthatott. A tiltakozók a csendőrök megérkezése után békésen távoztak az épületből.

Anna Maria Popa, az Andrei Muresanu Színház igazgatója nem tartotta helyénvalónak, hogy olyanok tiltakoznak, akik nem ismerik az előadást. "Félrevezették, manipulálták őket" - jelentette ki az igazgató, aki nyomatékosította: semmi sértő dolog nincsen az előadásban. Hozzátette: az előadást megelőző lejárató kampány során arra is késznek mutatkozott, hogy átadja a szövegkönyvet, sőt nyilvános felolvasópróbát is tartottak, hogy bárki meggyőződhessen róla: nincs ok az aggodalomra. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS