2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Radnóti Miklós eddig ismeretlen verssorát fedték fel a hagyatékkezelők

2018. december 07. 13:39, utolsó frissítés: 13:40

A mai nap folyamán árverezik el magyarországi idő szerint négy órakor az Andrássy Egyetem tükörtermében Radnóti egy különleges kéziratát.

A teljes versA teljes vers


A Központi Antikvárium szervezésében zajló aukció azért egyedi, mert Radnóti minden piszkozatot megsemmisített. Az 1935 őszén elkészült Járkálj csak halálraítélt! azért egyedülálló darab, mert, bár a Nyugat folyóirat számára küldött átirat, tehát nem piszkozat, mégis tartalmaz egy szerzői kiigazítást, amely hangulatában megváltoztatja a verset.

Az antikvárium egy gyűjtőtől vette át a kéziratot, majd megkeresték a Radnóti-hagyatékot kezelő Ferencz Győzőt, aki lelkesen segítkezett az irodalomtörténeti akcióban.

„Nagy felbontásban beszkenneltük a kisatírozott sort és az alatta, felette lévő néhány sort. Először azt vettem le, amiről látszott, hogy csak satírozás. Aztán keresztirányú vonalakat néztük meg, ilyenek csak alul voltak, az eredeti szöveghez tartoztak”, mesélt a munkafolyamatról Lám Andrea, a Központi antikvárium munkatársa. „Aztán azt vizsgáltam, hol erőteljesebb a tinta, hol lehet dupla vonal van. Ez alapján tűntek elő újabb részek. Aztán az íráskép, a kötések alapján célirányosan kerestem azokat a részeket, ahol kevésbé láthatóan lehet vastagabb a tinta.”

Zsugorodj őszi levél hát!
zsugorodj, rettentő világ!
az égről hideg sziszeg le
és rozsdás, merev füvekre
ejtik árnyuk a vadlibák.


Ez a végleges, ma ismert versszak. Radnóti eredetileg azonban hangulatában is más sort szánt a versszaknak befejezésül:

és rozsdás, merev füvekre
villannak holnap a kaszák.


A rejtett sorA rejtett sor


A kézirat egyébként tíz éve már volt aukción, akkor azonban a rejtett sor jelentősége elsikkadt, így aki a pénteki árverésen – az újdonság ismeretében kedvezően alacsony összegről – ötmillió forintról induló kéziratot megveszi, különleges darabhoz jut, írja cikkében az Index. A kézirat amúgy védett, sorsát követi az állam, amelynek hozzájárulásához van szükség az értékesítéskor és külföldre nem vihető ki. (Index, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS