2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Beyoncé-nak és Jay-Z-nek köszönhetően döntött látogatottsági rekordot 2018-ban a Louvre

2019. január 04. 12:36, utolsó frissítés: 12:36

2018-ban 10.2 millióan látogatták a párizsi Louvre múzeumot, a látogatottsági rekord így 25%-kal nőtt a 2012-es 9.7 millióhoz képest. Ezzel a Louvre megelőzte a Kínai Nemzeti Múzeumot és a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumot.

A látogatottság növekedése részben annak tudható be, hogy 2018-ban újból sok nemzetközi turista látogatott a francia fővárosba, akik a 2015-ös terrortámadás miatt távol maradtak Párizstól. A Louvre látogatóinak több mint fele 30 év alatti, és ez annak is tulajdonítható, hogy Beyoncé és Jay-Z közös videóját, az Apeshit-et tavaly nyáron a világhírű múzeumban forgatták. A klipben többek között a Mona Lisa és Jacques-Louis David remekműve, a Napóleon megkoronázása is szerepel.

A videót több mint 150 milliószor tekintették meg. A klip, amely a művészetben történő hatalomreprezentációra, faji kérdésekre és a kolonializmusra is rákérdez, párbeszédet indított a fiatal látogatókkal. A múzeum a videóból kiindulva egy különálló múzeumismertetőt állított ki.Jean-Luc Martinez, a múzeum igazgatója elmondta, hogy a 2018-as év rendkívülinek mondható a Louvre nemzetközi hírnevének növekedését illetően. Ebben az évben pedig még több fiatal látogatót szeretnének becsalogatni, ezért minden hónap első szombatján ingyenes éjszakai múzeumlátogatásra lesz lehetőség. (Guardian, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS