2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Véget ért a Szatmári Utcazene Fesztivál

2019. július 15. 13:35, utolsó frissítés: 13:35

A Szatmári Utcazene Fesztivál nem csak a nemzetközi fellépők felhozatalában és a helyszínek bővítésében szárnyalta túl önmagát, hanem a közönsége is hatalmasat nőtt az előző évekhez képest, több ezer szatmárinak és idelátogató turistának nyújtva feledhetetlen élményt és szórakozást. Szatmárnémeti az utcazene és az utcai művészetek fővárosa volt a hétvégén, július 12-e és 14-e között a világ minden pontjáról érkeztek fellépők a megyeszékhelyre, 120-nál is több káprázatos produkciót láthatott a közönség.

A hétvége során az utcai művészek produkcióit a zsűri is értékelte, melynek elnöke Cezar Habeanu volt, a 2017-es Szatmári Utcazene Fesztivál győztese. A legjobban teljesítő fellépőnek járó 2000 eurós első díjat a zsűri döntése alapján, az ausztráliai Chris Blaze tűzzsonglőr kapta, aki produkcióival teljesen elkápráztatta a szatmári közönséget. A második díjat, amely 1000 euró pénzjutalommal járt a két Marseille-i beatbox burleszk bohóc kapta, akik a lendületes zenés cirkuszi műfaj nagy nevettetői. A harmadik 500 eurós díjat pedig a szlovák Martin Harich vihette haza. A közönségdíjat, amely 1000 euró volt Moses Concas, a 2016-os Italy’s Got Talent győztese kapta meg. A zsűri két 250 eurós különdíjat is kiosztott, mégpedig a szlovák ősi huligánfolkot játszó Varkocsnak és az olasz kötéltáncos párosnak az Autoportanténak. A Veszprémi Utcazene Fesztiválra a szatmári Cloud együttes jutott tovább. A fesztivál legjobb perkúciósait a Torro Perro jóvoltából két Szatmárnémetiben készült cajonnal is jutalmazták, egyiket Martin Harich, másikat pedig a MEM együttes kapta meg.

A szatmáriakat és más városokból érkező látogatókat idén 7 fantasztikus színpaddal várták a szervezők: az Október 25-e téren felállított új színpad az Artist Arena by ZES Zollner, ahol a legkülönlegesebb utcai művészek produkcióit láthatták, a Compas színpad a Batthyány sétány rendezvény gödörnél várta az érdeklődőket, a Libertății tér közepén felállított Dräxlmaier színpadnál is a legváltozatosabb produkciókat követhették végig. A TransPink színpad idén is nagyon sok meglepetéssel várt mindenkit, a Szamos-parti színpad pedig az Ecomatrix jóvoltából kelt életre. A RedHat Yard a szervezők nem hivatalos székhelye és az esti bulik helyszíne volt, emellett a Vécsey-ház udvarán a legkedveltebb vynil-es lemezlovasok léptek fel.

A jövő évi utcazene fesztivált 2020. július 11-13. között tartják. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS