2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hagyományőrző programkavalkáddal vár mindenkit a 18. Partiumi Magyar Napok

2019. július 30. 09:59, utolsó frissítés: 10:05

A régi szellemiség jegyében, de tucatnyi újdonsággal és igazi hagyományőrző programkavalkáddal várja a kicsiket és nagyokat a 18. Partiumi Magyar Napok.

Majd' húsz évvel ezelőtt született meg a koncepció, melyben a kulturális kincsestár kiemelt szerepet kapott, különös hangsúlyt fektetve a tradicionális értékek ápolására.

A kétezres évek elején a helyi és a meghívott mesterek még a helyszínen épített asztalaikon mutatták be kézzel készített portékáikat. Aztán, ahogy nőtt az esemény, úgy bővült a hagyományőrző programok kínálata. Egy-két év elteltével egész utcányi kézműves állított ki a PMN-en, akiknek a szervezők immár faházakat biztosítottak, a hangsúly pedig egyre inkább a helyi kézművesek irányába terelődött.

Elfeledett szakmákat a történelemkönyvek lapjairól

A Partiumi Mesterségek Utcája már a kezdetek óta a PMN szerves részét képezi, a hagyományőrzők mégis minden évben kitalálnak valamilyen újdonságot.

„Az Aranykapuval szinte a Partiumi Magyar Napok kezdete óta kint vagyunk és örömmel látjuk az érdeklődést, legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről. Jó alkalom ez arra, hogy a Partiumi Mesterségek Utcájában testközelből ismerkedjenek meg a kézművességgel. Lesz köztünk több olyan mester, akiknek a szakmája mára szinte feledésbe merült. A gyermekek és a tizenévesek már csak a történelemkönyvekben találkoznak néhány képpel, egy-két kifejezéssel. Biztosan akad a felnőttek között is, aki hallott a technikákról, de soha életében nem találkozott velük élőben. Ezért is lesznek érdekfeszítőek a bemutatóink és foglalkozásaink 25 kézműves részvételével, akik szíves örömest avatják be a kérdezőt a rejtelmekbe.” – árulta el Nezezon Enikő, az Aranykapu Kulturális Egyesület vezetője.

Színes, hagyományőrző programkavalkáddal várnak

A szervezők és az aranykapusok a kézműves kiállítás és vásár szervezése mellett azt is fontosnak érzik, hogy visszavezessék a látogatókat magyaros értékekhez. Éppen ezért ötletes, „mindent a kéznek” foglalkozással vonják be a gyermekeket és a felnőtteket.

„Ennek érdekében állítjuk fel a jurtánkat, és tárlatot rendezünk benne, eredeti tárgyakkal keltve életre a régmúlt szellemiségét. Az elméleti ismeretek rajongóival szakértő előadóink érdekfeszítő témákat járnak majd körbe. S hogy a gyermekek se maradjanak ki, a népi játszósarokban megmutatjuk, mivel és hogyan játszottak dédszüleink hajdanában. Persze a kézműves foglalkozások sem maradhatnak el. A háttérmuzsikát és a talpalávalót pedig a kolozsvári Karaván együttes húzza.” – tette hozzá az egyesület vezetője, akivel szintén találkozhatunk a Partiumi Mesterségek Utcájában.

A népzenétől a játékokig, a népi mesterségektől a kézműves foglalkozásokig: a magyar kultúra kincsestárát hozza el a 18. Partiumi Magyar Napok augusztus 20–25. között a nagykorúvá érett fesztiválon!

(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS