2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Népi utcabál és Folkforgatag is lesz a 18. Partiumi Magyar Napokon

2019. augusztus 16. 16:42, utolsó frissítés: 16:46

Tizennyolcadik alkalommal rendeznek táncházat a Partiumi Magyan Napok keretében. Ez a nap azonban más lesz, mint a többi! „Aki már járta, jöjjön, hogy járja. Itt a PMN népi utcabálja!” mottóval új köntösbe öltözik a tradíció.„A nagykorúvá vált fesztivál alkalmából szerettünk volna kirúgni a hámból, ezért a Kossuth-kerti Ecomatrix színpadot népi kulturális színtérré változtattuk egy teljes délután erejéig. Augusztus 24-e a zenés tradícióink napja, partiumi és magyarországi előadóművészeknek köszönhetően élhetjük át a múlt századbeli falusi mulatságok fergeteges hangulatát” – mondja kedvcsinálóként Kovács Zsolt szervező.

A szervezők olyan fellépőket hívtak meg a népi sokadalomba, akik hitelesen tudják elkalauzolni a résztvevőket a régió színes, míves folklórjának világába. „Velünk ünnepel a szatmárnémeti Röpike néptánccsoport, a bogdándi Rozsmalint néptánccsoport, a mikolai Gyöngyösbokréta néptánccsoport, a pusztadaróci Pünkösdi Rózsák néptánccsoport, az érmihályfalvi Nyíló Akác néptánccsoport, a nagyváradi Motolla Énekegyüttes, az avasújvárosi Bokréta néptánccsoport, a Szatmár megyei Szamoshát néptánccsoport, és a nagykárolyi Rekettye néptánccsoport. Az előadások talpalávalóját a nagyváradi Soroglya biztosítja” – részletezte Kovács Zsolt.

Szombaton 17 órától Pál István Szalonna és a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusaiból álló zenekara lép a deszkákra. Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát-medence leggyönyörűbb muzsikái. Az autentikus zene mellett népzenei feldolgozásokat is hallhatunk tőlük. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését és továbbadását, ezért koncertjeik mellett fontos szerepet kap a népzeneoktatás. Rendszeres résztvevői Magyarország legnagyobb koncerttermeinek, fesztiváljainak, emellett az elmúlt években nagy sikerrel léptek fel mind Európában, mind a tengerentúlon.

Fél héttől a moldvai Sugalló zenekarral, este nyolc órától pedig Pál István Szalonnával és együttesével rophatják a táncoslábúak a Kossuth-kerti folkforgatag alkalmával. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS