2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Kolozsvári Állami Magyar Színház három előadása látható a 29. Országos Színházi Fesztiválon

2019. október 10. 13:21, utolsó frissítés: 13:21

Az Országos Színházi Fesztivál idei, 29-ik kiadására október 18-27. között kerül sor Bukarestben.

Az idei évben szereplő előadásokat Marina Constantinescu színikritikus, a fesztivál művészeti igazgatója válogatta. A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásai közül három vesz részt az idei fesztiválon: William Shakespeare A velencei kalmár színműve Tompa Gábor rendezésében, Ernesto Anaya Las Meninas című drámája Andrei Măjeri rendezésben és a Nottara Színházzal koprodukcióban született Marin Sorescu Jónás darabja szintén Tompa Gábor rendezésében. A színház előadásai a fesztivál második hetében lesznek láthatóak.

A velencei kalmár nyitja a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásaink a sorát a fesztiválon, melyet Tompa Gábor állított színre. Az előadásra október 22-én, kedden 18 órától a I. L. Caragiale Nemzeti Színház nagytermében kerül sor.

William Shakespeare A velencei kalmár William Shakespeare A velencei kalmár


„Az előadás egy modern technológiájú, hideg világban játszódik, ahol kontrasztként óriási szenvedélyek vannak. Szenvedélyek, melyek elsősorban a nárcizmus, önzés és egoizmus felé mutatnak. Ugyanakkor a szereplők különböző értelemben foglyai is valaminek” − jegyzi meg Tompa Gábor, az előadás rendezője.

A következő előadás, Andrei Măjeri rendezésében Ernesto Anaya Las Meninas című darabja, melyet október 24-én, csütörtökön 21 órától láthat a fesztivál közönsége I. L. Caragiale Nemzeti Színház Pictură termében.
Ernesto Anaya Las MeninasErnesto Anaya Las Meninas


„Egy olyan történelmi közegben, melyet átsző a fikció, és amely hanyatlása előtti csúcspontját éli, az elképzelhető legnagyobb hóbort a halhatatlanság utáni vágy. Úgy tűnik, egy zseniális festmény az egyetlen kiút. Csakhogy a főhős – és mindenki célpontja –, Diego Velázquez szerint másképp kell kivívni az utókor tiszteletét. Lemond festői állásáról (ezt akkoriban nem tekintették művészetnek) és komoly munkát keres; a palota intézője lesz, ahol aztán évekig várja, hogy valami fontos feladatot kapjon.

Az infánsnő és társai arra vágynak, hogy megörökítsék őket egy festményen, amely „szebb legyen a Mona Lisánál”. Így aztán a két világnézet folyton összeütközésbe kerül, hol tragikus, hol komikus, hol meg parodisztikus hangulatban”− mondja Andrei Măjeri az előadásról.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház fesztiválszereplésének zárásaként, Marin Sorescu Jónása látható Tompa Gábor rendezésében október 26-án, szombaton 22 órától, illetve október 27-én vasárnap 19 órától a Nottara Színház George Constantin termében.


„Számomra a Jónás a mai világ művészének létállapotáról, és a hittel kapcsolatos kételyeiről szól. A művész kapcsolatáról Istennel, az istenséggel, ihlettel, reménnyel és reménytelenséggel” − jegyzi meg Tompa Gábor az előadásról.

A 29. Országos Színházi Fesztivál mottója: „A színház, a történelem varázslatos pillanata.”

Fesztiváligazgató: Marina Constantinescu

A fesztivál fő támogatói: a Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma és Bukarest Polgármesteri Hivatala.

A fesztivál szervezői: UNITER − Román Színházi Szövetség, Expo Arte Kulturális Központ és az I. L. Caragiale Nemzeti Színház.
Partner: Román Kulturális Intézet.

Az előadásokra jegyet ITT lehet online jegyet vásárolni. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS