2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meghalt Erdélyi Lajos fotóművész

2020. március 23. 12:32, utolsó frissítés: 12:32

Hétfőre, március 23-ra virradóra éjszaka 90 éves korában elhunyt a marosvásárhelyi születésű Erdélyi Lajos fotóművész, újságíró.

1929-ben született Marosvásárhelyen zsidó családban. A német megszállás után családjával együtt a marosvásárhelyi gettóba zárták, ahonnan Auschwitzba deportálták őket. Édesanyja és húga gázkamrákba kerültek, ő édesapjával néhány nap auschwitzi tartózkodás után munkatranszporttal Schotterwerkébe, majd Dörnhauba vitték, ahonnan 1945 májusában együtt tértek haza. Tanulmányait ez után Marosvásárhelyen és Kolozsváron végezte.

Előbb az Új Út és a Dolgozó Nő szerkesztőségébe került fotósnak, majd 1958-ban lett a marosvásárhelyi Művészet, majd az Új Élet munkatársa. "Bel- és külföldi riportokat, fotóelméleti és fotóesztétikai cikkeket írt, többször szót emelt egy korszerű fotómúzeum felállításáért. A Hét, Korunk, Művelődés és több napilap munkatársa. Művelődéstörténeti szempontból úttörő tudományos igényű érdeklődése a hazai fotóművészet történeti hagyományai iránt" -írja róla a wikipedia.

Több kötethez is készített fotókat, leginkább portréi maradnak emlékezetesek. Gazdag fotóanyaggal kísérte például Marosi Ildikó húsz romániai magyar íróval készített interjúkötetét, ami Közelképek címmel jelent meg. 1988-ban áttelepült Magyarországra, cikkeit 1992-ig a Magyar Nemzetben publikálta.

A Transindexnek a 90. születésnapja alkalmából jelent meg egy összeállítás a fotóiból, akkor így mesélt: "Munkánk során felfigyelt arra, hogy a portréhoz különös érzékem lehet – azok mindig kifejezőbbek voltak, mint a zsáner- vagy táj fotóim. Ösztönzése (Marx József - szerk. megj.) nyomán kezdtem küldeni országos és nemzetközi kiállításokra felvételeimet. Segített a kinagyításoknál, tőle tanulhattam meg, hogy a negatív csak alapanyag, amelyből a kiművelt szem elkészítheti a végleges kompozíciót. Szép lassan elkészítettem az erdélyi írók, képzőművészek, tudományos kutatók portréit" - idézte fel a kezdeteket.

Az Azopan Fotóarchívumban számos fotója megtalálhat, például az ő érzékletes képei segítségével idéztük fel tavaly decemberben a marosvásárhelyi disznóölés szokását az 1970-es években.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS