2021. március 9. keddFranciska, Fanni
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

60 millió eurót veszíthet Kolozsvár a nyári fesztiválok elmaradása miatt

2020. április 26. 22:19, utolsó frissítés: 22:20

Kolozsvár mintegy 60 millió eurós veszteséggel számolhat a nyári fesztiválok elmaradása miatt. Emil Boc polgármester szerint ugyanis kevéssé valószínű, hogy a nagyszabású rendezvényeket meg tudják tartani. Tavaly az UNTOLD fesztivál több mint 45 millió eurós profitot hozott a városnak mindössze négy nap alatt. Ehhez még hozzáadódott az Electric Castle által hozott 10 millió euró, valamint a TIFF 7,8 millió eurós profitja. Ezek az összegek évről évre a fesztiválok által a helyi gazdaságba fektetett összegeket fedik, valamint a résztvevők által elköltött pénzt.


Idén a TIFF a koronavírus-járvány miatt elhalasztódik, a többi fesztivál esetében még kivárnak a bejelentéssel, de a polgármester szerint kevéssé valószínű, hogy abban a formában, ahogyan eddig történtek, megszervezik őket. "Másfelől lehet találni másfajta megszervezési módokat ezeknek az eseményeknek az esetében" - nyilatkozta Emil Boc.

Ha a szervezőknek muszáj lesz lemondani a fesztiválok megszervezéséről, a kulturális szektort kormányzati stratégia kell támogassa, véli a polgármester. Jelenleg is dolgoznak a kolozsvári és romániai rendezvényszervező szektorral azon, hogy kidolgozzanak egy törvényi keretet ezek támogatására, mivel számos munkahelyet biztosítanak, és nem szabadna eltűnniük, ez egy nagyon fontos ágazat, vélte Emil Boc.

Jelen pillanatban az UNTOLD-ot és a NEVERSEA fesztivált még nem fújták le, és a szervezők azt remélik, a korlátozsokat feloldják a hatóságok, ezért folytatják az előkészületeket - nyilatkozta a két fesztivál kommunikációs igazgatója, Edy Chereji. Ugyanezt remélik a fesztiváljegyeket és más foglalásokat már régebb beszerző résztvevők is. (hotnews)

Kiemelt kép: archív

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS