2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kampány indult, hogy Ana Blandiana legyen Románia részéről az Irodalmi Nobel-díjra jelölt

2020. május 30. 16:38, utolsó frissítés: 16:39

A Doina Cornea Alapítvány szombaton egy felhívással fordult a romániai nyilvánossághoz, amelyben azt javasolják, hogy a 2020-as irodalmi Nobel díjra legyen a romániai jelölt Ana Blandiana.

„Ma, 2020 május 30-án, Doina Cornea születésnapja alkalmából azt gondoljuk, hogy ez lehet a legszebb dolog amit tehetünk” – áll a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben, amelyben jelzik, hogy más civil szervezetekkel összefogva a romániai társadalom egészét, az állami intézményeket, egyesületeket és alapítványokat szeretnének elérni a felhívással.

„Azért mert Romániában még vannak értékek, és ezek megérdemlik a tiszteletet és azt, hogy ismertek legyenek – úgy az országban, mint külföldön” – írják. A felhívás szerint túl kell lépni a kicsinyes és kulisszák mögött működő érdekcsoportok „allergiáin” – amelyek többnyire politikai természetűek – ,és végre valódi kortárs értéket felmutatni.

Az alapítvány egyelőre ehhez aláírásokat gyűjt személyektől, intézményektől, amelyet itt lehet aláírni. A szervezet abban reménykedik, hogy „a szó széles értelmében a kezdeményezés egy egy országos cél lehet, amelyet minél több Romániát, és a romániai kultúrát szerető ember oszthat”.

Ana Blandiana 1942-ben született Temesváron, Herder-díjas román költő, író, újságíró, a romániai PEN Club elnöke.

Középiskolai tanulmányait Nagyváradon végezte, majd a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen bölcsészdiplomát szerzett. Első verseit a Tribuna című irodalmi lapban publikálta, majd a Viața studențească és az Amfiteatru szerkesztőségében dolgozott. Cikkei és versei a Le Monde, Esprit, La Quinzaine Littéraire, Le Journal des Poetes című lapokban is megjelentek.

1973-74-ben kilenc hónapot töltött tanulmányi ösztöndíjjal az Amerikai Egyesült Államokban. A Ceaușescu-rendszer utolsó éveiben tiltólistára került. 1989 decemberében részt vett a Nemzeti Megmentési Front ideiglenes tanácsában, de 1990. január 29-én lemondott, tiltakozva az ellen, hogy a forradalmat antidemokratikus erők sajátították ki.

Ezt követően közéleti tevékenységének célja a civil társadalom újraépítése, a pluralizmus és tolerancia előmozdítása volt. Egyike volt az Alianța Civică (Civil Szövetség) kezdeményezőinek, illetve alapító tagja a Fundația Academia Civică-nak (Civil Akadémia Alapítvány), amelynek vezetője lett.

1969-ben a Romániai Írószövetség költészeti díját nyerte el, 1970-ben a Román Akadémia költészeti díját, 1980-ban pedig az írószövetség prózai díját. 1982-ben Herder-díjat kapott. 1990-től kezdődően számtalan nemzetközi fórumban vett részt különböző szerepkörökben, számos kulturális díjat kapott.

Legalább 40 kötetet publikált, irodalmi műveit 25 nyelvre fordították. Magyarul megjelent művei:
- Homokóra. Vers; ford. Hervay Gizella; Kriterion, Bukarest, 1971,
- Honnan jön a nyár?; ford. Lendvay Éva; Creanga, Bukarest, 1984,
- Valaki engem álmodik; ford., vál. Farkas Árpád; Kriterion, Bukarest, 1985,
- A megálmodott; ford. Lendvay Éva; Európa, Bp., 1990,
- Szelíd állat. Versek; ford. Farkas Árpád et al.; Pont, Bp., 1998,
- Az értelem apálya; ford. Gaál Áron; Ámon, Bp., 2007. (közlemény, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS