2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Krasznahorkai és Cărtărescu komoly favoritjai lehetnek a következő irodalmi Nobel-díjnak

2020. június 10. 11:53, utolsó frissítés: 2020. június 11. 14:17

Mircea Cărtărescu román, és Krasznahorkai László magyar íróknak komoly esélyei vannak az idei irodalmi Nobel-díjra, legalábbis egy, az El Pais napilapban megjelent cikk szerint. A spanyol lapnak Enrique Redel, az Impedimenta kiadó tulajdonosa mondta el, hogy nemrég a Svéd Akadémia öt fősre szűkítette azt a listát, amelyen az idei irodalmi Nobel-díjra esélyes szerzők nevei kerültek fel.

Krasznahorkai László és Mircea Cărtărescu Krasznahorkai László és Mircea Cărtărescu


A nemrég még 200-as lista Redel szerint nemrég szűkült ötre, eredetileg ezen a bővebb listán is kevés európai szerző volt, a magyar és román író mellé felkerült még Nina Bouraoui francia, Sofi Oksanen finn, Jon Fosse norvég és Ljudmila Ulickaja orosz szerzők neve is.

Enrique Redel egyébként Cărtărescut tartja a legesélyesebbnek, többek között azért is, mert a román író Káprázat-trilógiának második része, A test „El cuerpo” néven most jelent meg egy újabb spanyol fordításban.

Krasznahorkai és Cărtărescu neve egyébként az utóbbi években már számos alkalommal felmerült az irodalmi Nobel-díjra esélyesek között. Az ötös listán most egyébként mellettük a kenyai Ngugi wa Thiong’o, a guatemalai Maryse Condé és az izraeli David Grossman van.

Cărtărescut legutóbb 2017-ben tartották a díjra esélyesnek, akkor azonban Kazuo Ishiguro, a japán gyökerekkel rendelkező brit szerző kapta meg az elismerést. A tavalyi évben pedig Krasznahorkai László mellett Nádas Péter írót is az esélyesek között emlegették, azonban azt akkor Peter Handke osztrák író kapta. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS