2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Varga Miklós: „Én a magam módján próbálom tartani bennük a lelket, hogy őrizzék meg a magyarságukat”

2020. július 13. 20:53, utolsó frissítés: 2020. július 14. 09:47

Útjára indult és máris nagy sikerrel vendégszerepelt Simonyifalván és Kisjenőn az Aradi Kamaraszínház – Szórvány Kulturális Karaván 2020 csapata az elmúlt hétvégén.

A Kamara-Karaván ősz végéig Arad megyei kistelepüléseken játsza a Ki szívét osztja szét című előadást. Főszerepben Varga Miklóssal.

Olyan szórványban élő magyar emberekhez látogatnak el, akik csak nehezen, vagy éppenséggel egyáltalán nem tudnak eljutni színházba.

A szervezők szerint Simonyifalva és Kisjenő magyar közössége egyaránt megerősítette, hogy a vidéki embereknek szükségük van arra, hogy a színház saját közegükben szólítsa meg őket, hiszen az ott szerzett kulturális élmények az összetartozást és a rájuk figyelés érzését erősítik. Különösen fontos ez a mostani járványhelyzetben, amikor hónapok óta nincsenek rendezvények. Mindkét településen szép számú közönség fogadta a Ki szívét osztja szét című táncszínházi produkciót, amelyet Varga Miklós színész-énekes főszereplésével és a békéscsabai Tabán Táncegyüttessel közösen állított színpadra az Aradi Kamaraszínház.A békéscsabai Tabán Táncegyüttes ars poeticájához tartozik „a magyar kultúra közvetítése a határon túli magyar testvérek számára”. Farkas Tamás, a tánccsoport művészeti vezetője, a kortárs táncjáték koreográfusa a turné kapcsán kiemelte: „azért jöttünk, hogy szolgáljunk az itt élő magyarságnak”.

A simonyifalvi vendégszereplés után Varga Miklós színész-énekes arról beszélt, hogy tapasztalatai szerint magyarnak lenni elsősorban a határon túl élőknek fontos. Ők azok, akik őrzik magyarságukat és ezért is érdemes nekik elvinni az ilyen jellegű műsorokat. Én a magam módján próbálom tartani bennük a lelket, hogy őrizzék meg a magyarságukat, mert érdemes, mert soha nem tudhatjuk, hogy mikor fordul a történelem kereke, nyilatkozta a legendás énekes.

A Kamara-Karaván első két állomásán az előadásnak nagy sikere volt, a közönség tagjai közül többen meghatódva hallgatták Varga Miklós kivételesen karakteres hangját és jól ismert dalait, miközben a Tabán Táncegyüttes tagjai felejthetetlen élményt nyújtottak táncjátékukkal. A tervek szerint a karaván Szentpálon, Nagyiratoson, Majláthfalván, Zimándújfalun, Kisiratoson és Kisperegen folytatódik. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS