2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rendhagyó magyar szabadtéri színházfesztivált szerveznek Brassóban

2020. augusztus 07. 17:49, utolsó frissítés: 17:49

Október vége helyett augusztus 13-16. között szervezik meg idén a négynapos brassói Magyar Színházfesztivált, amelyre ezúttal szabadtéren kerül sor, az Áprily Lajos Főgimnázium udvarán. A szervezők színházi tereket alakítanak ki a meghívott csíkszerdai, marosvásárhelyi és sepsiszentgyörgyi társulatok és előadók számára. A brassói színházfesztiválra online, a bilete.ro honlapon lehet jegyet váltani, illetve hétköznapokon 8.00 és 16.00 óra között a brassói RMDSZ székházában.

A fesztiválprogramban a komoly drámai műfajoktól (köztük kétnyelvű előadás is van) a vidám, zenés produkciókon át egészen a tűz showig mindenféle színházi ízléshez illeszkedő előadás van. A rendezvény fővédnöke Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, egykori kulturális tárcavezető, társszervezője az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI), partnere pedig az RMDSZ Brassó megyei szervezete.

„Természetesen, a járványügyi előírásokhoz szigorúan alkalmazkodva szervezzük meg idén a fesztivált, amelyen az előadások időpontját viszont a kültéri feltételekhez kellett igazítanunk. Fontos tudni azt is, hogy az előadások meghirdetett időpontja előtt egy órával már várjuk a nézők érkezését a helyszínre, hogy a bejáratnál elkerüljük a torlódást. Ebben a fesztivál önkéntes csapata is segíteni fog. Én bízom abban, hogy a vastagabb felöltők mellett, amelyekre Brassóban még a nyári időszakban is szükség van este, a brassói színházkedvelők magukkal hozzák a jókedvüket is, hiszen hosszú kulturális böjtidőszak után augusztus 13-16. között ismét találkozhatunk egy színvonalas színházi seregszemlén” – fogalmazott Toró Tamás brassói önkormányzati képviselő, a rendezvény főszervezője.

https://www.facebook.com/events/%C3%A1prily-lajos-f%C5%91gimn%C3%A1zium/iv-magyar-szabadt%C3%A9ri-sz%C3%ADnh%C3%A1zfesztiv%C3%A1l-brass%C3%B3/644008089807896/

A fesztivál első napján, augusztus 13-án Szabó Enikő csíkszeredai színművész és zenész meghívottjai lépnek fel, akik „verskoncertjük” keretében Arany János, József Attila, Radnóti Miklós, Kovács András Ferenc, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Kemény István, Lackfi János és Orbán János Dénes megzenésített verseit adják elő.

Második nap, augusztus 14-én egy erős asszony és édesanya történetével ismerkedhetünk meg a Csíki Játékszín színművésze, Dálnoky Csilla előadásában. Háy János magyarországi drámaíró A halottember című színművének csíkszeredai színpadra adaptált történetében a gyermekét egyedül nevelő asszony sorsába nyerünk betekintést, akinek férje a fronton harcol már hosszú ideje.

A seregszemle harmadik napján, augusztus 15-én két előadás is lesz. Elsőként a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház lép fel a Tündérország/Țara Zânelor című kortárs dráma előadásával, amelynek kiindulópontja valós tény. Egy marosvásárhelyi vegyes családban a román és a magyar nemzetiségek közötti félreértések több generációt is érintenek, amelyek szeretettel és gyűlölettel fűszerezik sorsukat. George Ștefan szövege, amelynek rendezője Keresztes Attila és Laurențiu Blaga, új szemszögből világítja meg az örökös román-magyar etnikumközi konfliktust: előtérbe helyezi a megformált szituáció mélységes emberi jellegét, háttérbe szorítva a politikait.

Ugyanaznap a sepsiszentgyörgyi M Studio cirkuszi hagyományokból inspirálódva, egy különleges és látványos tűzzsonglőr produkcióval rukkol elő, amelyet az elmúlt időszakban sepsiszentgyörgyi negyedekben játszott, „házhoz” vitt. Most, a Pyro című produkcióban Brassóba hozzák el a tüzes mutatványokat.

A fesztivál zárónapján, augusztus 16-án ugyancsak két produkció látható. Elsőként zenés előadás tekinthető meg: ezúttal a Yorick Stúdió projektjeként létrejött, Kór-Társak/Contemporanii című, amely Sebestyén Aba és Monica Odagiu színművészek kétnyelvű verses-zenés előadása, zenekari kísérettel. Zeneszerző: Cári Tibor. A marosvásárhelyi zenés versfüzér Szabó T. Anna, Matei Vişniec, Demény Péter, Monica Mihaela Pop, Kovács András Ferenc, Victor Ioan Frunză, Andrei Huţuleac, Pálfi Ervin és Székely Csaba költeményei ihlette dalokat foglal egybe.

Ugyanaznap, a 4. Magyar (Szabadtéri) Színházfesztivált a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadása zárja, a Pálffy Tibor rendezte A Sütemények Királynője című, amely fontos társadalmi témát dolgoz fel. Pintér Béla drámájának főszereplője a hétéves Kosár Erika, története pedig a családon belüli erőszakot mutatja be, amelyről tévéből, rádióból és újságból is értesülünk. Azonban az ott hallott, látott történekkel ellentétben, Kosár Erika a sztori végén győzni fog. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS