2021. március 9. keddFranciska, Fanni
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ausztrál filmé a 19. TIFF nagydíja

2020. augusztus 09. 07:28, utolsó frissítés: 07:28

Legalább annyira volt eltérő a korábbi években megszokottól a 19. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál szombat esti díjátadó gálája, mint maga a fesztivál: rövidebb volt, hiszen elve egy filmvetítés elé szervezték, kevesebb csillogással és ünnepléssel járt, lévén szinte egyáltalán nem voltak külföldi meghívottak, és legtöbbször egy rövid videóüzenetben köszöntek meg mindent, és ráadásul a járványügyi előírások betartásával ezt is szabadtéren, Kolozsvár főterén szervezték. A nagydíjat az ausztrál Babyteeth kapta, amelyet vasárnap este még egyszer meg lehet nézni az Echinox udvarán 22 órától.


Mihai Chirilov (fotó: Transindex)Mihai Chirilov (fotó: Transindex)


A hagyományosan a Román Nemzeti Színházban tartott esemény igazi puccparádé, vörös szőnyeges bevonulással, élőzenés kísérettel, illetve egyéb külsőségekkel. Rendszerint jó hosszúra is nyúlt, nem nagyon jutott idő filmet nézni már utána.

Ehhez képest idén rögtön két vörös szőnyeggel fogadnak, volt egy gyors, ahol mindenféle fényképezés nélkül lehet elfoglalni a helyet, illetve egy lassú, benne valamivel több a pózolással. Már ekkor érződik, hogy gyorsabban fognak most pörögni az események. A TIFF-es tábla előtt szinte csak azok állnak meg, akiknek meg kell állni, mert fontos a szervezőknek egy kép róluk, illetve azok, akik feltétlen szeretnének egy (vagy sok) fotót, egyébként mindenki megy a dolgára, hamar elfoglalja a helyét.

Két dolog kelti fel az érdeklődők és a közönség figyelmét, Mihai Chiriliov szerelése, illetve a Reactor művészeinek akciója. A művészeti igazgató a járványhelyzetben gyakran látott orvosi overallba érkezik, egyszerű orvosi, illetve egy plexi maszkkal. Talán még vicces is lenne, ha nem lehetne róla tudni, hogy erősen szkeptikus a maszkviseléssel, illetve az egyéb járványügyi intézkedések kapcsolatban, és igazából ezzel csak bemutat. Talán épp Christi Puiu mellett állt ki, aki a Malmkrog pénteki TIFF-es bemutatóján is a kormány járványügyi intézkedéseit bírálta, és kijelentette: „Egy 200 perces filmet embertelen maszkban végignézni, ezért arra kérem önöket, ha már nem bírják, álljanak fel és távozzanak”. Kapott érte hideget és meleget is rendesen.

Tüntetők (fotó: Transindex)Tüntetők (fotó: Transindex)


A Reactor művészei és aktivistái a romániai független színházak áldatlan, sőt a járvány miatt még a megszokottnál is áldatlanabb helyzetére szeretnék felhívni a figyelmet, arra, hogy szükségük lenne állami segítségre. Lévén, hogy az eseményen megjelent Bogdan Gheorghiu kulturális miniszter, ennél jobb helyen talán nem is jelezhették volna elégedetlenségüket.

Amalia Enache és Tudor Giurgiu tartják a távolságot (fotó: Vlad Cupșa/TIFF)Amalia Enache és Tudor Giurgiu tartják a távolságot (fotó: Vlad Cupșa/TIFF)

Osoianu-testvérek (fotó: Vlad Cupșa/TIFF)Osoianu-testvérek (fotó: Vlad Cupșa/TIFF)


A gálát a moldvai Osoianu-testvérek által előadott népzenei műsor nyitotta, majd gyors egymásutánban következtek a díjak. Sem Tudor Giurgu fesztiváligazgató, sem a TIFF-es műsorvezetői szerepben először feltűnő Amalia Enache, aki egyébként a PRO Tv munkatársa, nem nyújtotta nagyon beszédekkel. Sőt, mintha a díjátadók és a meghívottak hosszú köszön(t)őbeszédei is lerövidültek volna egy kicsit. A Osoianu-testvérek fellépése mellett csak Marina Voica produkciója színesítette úgymond még a programot. Az énekesnő a legismertebb dalai közül adott elő kettőt, a széksorok mögött egy pillanatra táncra is perdültek néhányan.

Egyébként igyekeztek minden járványügyi előírást betartani, a díjat a pultról vehették át, a vele járó pénzjutalomnak a bankszámlára történő küldését ígérték (nem mintha eddig nem így kapták volna meg).

Jöjjenek most a díjazottak, előbb a versenykategória legjobbjai:

Transilvania Trófea: Babyteeth, r. Shannon Murphy
Legjobb rendezés díja: Tim Mielants (Patrick) és Zheng Lu Xinyuan (The Cloud In Her Room)
Legjobb színészi alakítás: Evgeniya Gromova (Fidelity)
A zsűri különdíja: Sister, r. Svetla Tsotsorkova
Közönségdíj: Babyteeth

Életműdíj: Maria Ploae

Maria Ploae (fotó: Nicu Cherciu/TIFF)Maria Ploae (fotó: Nicu Cherciu/TIFF)


A román napok kategória díjazottjai:
Legjobb egész estés film: Acasă, r. Radu Ciorniciuc
A nagyjátékfilmes verseny különdíja: Ivana cea Groaznică, r. Ivana Mladenović
Debüt díj: Urma, r. Dorian Boguță
Közönségdíj: Şi atunci… ce e libertatea?, r. Andrei Zincă
Legjobb rövidfilm: Kaïmós, r. Sarra Tsorakidis
A rövidfilmes verseny különdíja: Bilet de iertare, r. Alina Serban és Moartea și cavalerul, r. Radu Gaciu
FIPRESCI-díj: Totul nu va fi bine, r. Adrian Pîrvu és Helena Maksyom

Az Acasă c. doksi stábja a díjátadón (fotó: Nicu Cherciu/TIFF)Az Acasă c. doksi stábja a díjátadón (fotó: Nicu Cherciu/TIFF)


A díjátadó és a meghívottak többségének a távozása után pedig Matteo Garrone friss Pinokkió-feldolgozását nézhette meg a közönség, ami megszelídített Disney-mesékhez szokott szemnek talán túlságosan is durvának tűnhetett (lévén simán leég a fél lába vagy az óriásira nővő orrát harkályok faragják le), de meggyőződésünk, hogy nem durvább, mint emberré lenni.

A Babyteeth romániai forgalmazói, a Bad Unicorn képviselői (fotó: Nicu Cherciu/TIFF)A Babyteeth romániai forgalmazói, a Bad Unicorn képviselői (fotó: Nicu Cherciu/TIFF)


Akik pedig amiatt aggódnának, hogy nem látják a nagydíjas Babyteeth-et, azoknak van egy jó hírünk, a filmnek már van romániai forgalmazója (ők is vették át a díjat), így ha megnyitnak a mozik, akkor valószínűleg lesz lehetőségünk megnézni.(tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS