2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ledöntsük? Ne döntsük le? – kortárs művészeti fesztivál a Kolozsvári Magyar Napokon

2020. augusztus 16. 19:47, utolsó frissítés: 19:47

Az Origo Kulturális Egyesület nyolcadik alkalommal szervezi meg a Kolozsvári Magyar Napok idején a Mimesis Kortárs Művészeti Fesztivált.


Az idei tárlat címe: Ledöntsük? Ne döntsük le?

Ezekben a hónapokban gyászos divattá vált a történelmi személyiségeket ábrázoló szobrok ledöntése, eltávolítása, befestése. Nem állíthatjuk azt, hogy világszerte. Inkább így: a fejlett Nyugat civilizált országaiban.
Miért történt mindez? Úgy tűnik, a szobordöntögetők, -eltávolítók, -befestők le akarnak számolni a múlttal. Vagy, ha tetszik: fel akarják számolni a történelmet.

A kérdés a következő: valóban törölni kell a múltat ahhoz, hogy a jelen élhető, a jövő pedig elképzelhető legyen? Vagy éppen ellenkezőleg: a múlt nélkül a jelen értelmezhetetlen, a jövő pedig elképzelhetetlen?

A fesztivál hivatalos megnyitójára augusztus 19-én, szerdán délután hat órakor kerül sor, a kolozsvári Szépművészeti Múzeum udvarán.

Meghívottak: Zakariás Ágota (művészettörténész), Iakob Attila (történész), Szántai János (író).

Alkotók: Andrei Budescu / Alex Rădulescu / Benedek Levente / Berze Imre / Bob József / Diana Drăgan-Chirilă / Dorel Găină / Hideg Margit / Horváth Levente / Kusztos Attila / László Hajnalka / Lőrincz Gyula / Mihai Nuțu / Mira Marincaș / Rizmayer Péter / Sipos Sándor / Szabó András / Szentes Zágon

A kiállítás augusztus 19. és 21. között tekinthető meg, naponta 10.00 és 17.00 óra között.

A járványügyi szabályozások értelmében a megnyitót 50 személy, a kiállítást egy időben legtöbb 20 személy látogathatja. A megnyitón való részvételhez szükséges előzetes regisztrációra vonatkozó pontos információkat megtalálják a magyarnapok.ro oldalon.

A megnyitót követően a tárlat regisztráció nélkül látogatható.

Főtámogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Támogatók: Communitas Alapítvány, Bere á la Cluj, Kafune, L’Autre Caffé.

(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS